Чи можна вилікувати остеохондроз в наш час?

05 мар, 10:25

Така патологія, як остеохондроз хребта, відома всім, адже вона стає все більш поширеною. З прогресом людства фізична праця все більше замінюється розумовою, що неодмінно призводить до гіподинамії і, відповідно, виникненню хвороб хребетного стовпа та остеохондрозу зокрема. Але більш за все турбує питання, чи можна його вилікувати взагалі?

Остеохондроз лікується, в основному, невропатологами, адже хворі звертаються до лікаря при появі симптомів, наприклад, біль в спині та інші, пов’язані з подразненням нервових корінців. Лікування хребта в такому випадку націлене на позбавлення від болю та запального процесу з допомогою відповідних медикаментів. Тобто, лікування має лише симптоматичний характер, а остеохондроз як був, так і залишається. Складається таке враження, що лікування остеохондрозу хребта не проводиться взагалі.

Як би жахливо це не звучало, але істина полягає в тому, що вилікувати повністю це захворювання неможливо. Адже процеси дегенерації хрящової тканини неможливо повернути в зворотньому напрямку, як неможливо, принаймні поки що, повернути молодість. Остеохондроз, по суті своїй, являє собою процес старіння та зношування дисків хребта, що відбувається невблаганно та являється фізіологічним процесом. Інша справа, що він все частіше з’являється у більш молодшому віці, що і змушує шукати хоч якесь лікування.

Принципи лікування остеохондрозу хребта

Як повідомлялось раніше, вилікувати це захворювання неможливо, але терапія націлена на зупинку подальшого розвитку остеохондрозу, а також на позбавлення від багаточисельних наслідків, які пов’язані з остеохондрозом.

Для лікування часто застосовують хондропротектори для покращення живлення хрящової тканини, а також судинорозширюючі препарати. Але варто сказати, що ефективність такої терапії сумнівна, адже проникнення медикаментів в середину міжхребцевого диску сильно обмежене через кальцинування термінальної пластинки, через яку відбувається дифузне живлення хрящової тканини. Це компенсується тривалими курсами з періодичними повтореннями, що, до речі, дорого вартує.

В наш час достатньо широку популярність отримала мануальна терапія. Лікування хребта з її застосуванням набуває нового змісту. Мануальна терапія в руках спеціаліста здатна усувати блоки в міжхребцевих суглобах та зміщення хребців, розслаблювати м’язи та збільшувати амплітуду рухів хребта. Крім того, вона ефективно застосовується для лікування таких наслідків остеохондрозу хребта, як протрузія та міжхребцева грижа.

Благо медицина не стоїть на місці, тому в наш час існує багато сучасних фізіотерапевтичних методів, які покращують кровопостачання тканин, чудово усувають больовий синдром та запальний процес, а також, що дуже важливо, стимулюють відновні процеси в організмі. Особливо це стосується лазерної терапії, стимулюючий вплив якої направлений на посилення регенерації хряща. Також варто згадати і ударно-хвильову терапію, яка дозволяє прицільно впливати на патологічні кальцієві відкладення та руйнувати їх, а також відновлювати рухливість в сегментах хребта та покращувати живлення. Також ця методика покращує проникну здатність термінальної пластинки хребців, що прияє відновленню живлення міжхребцевих дисків. Це дуже важливо для призупинення прогресування дегенеративних процесів у хрящі.

Виходячи із вищесказаного, лікування остеохондрозу хребта активно проводиться для недопущення його прогресування, а вибір методів залежить від можливостей медичного закладу та кваліфікації лікаря, до якого звернулись за допомогою. Але ефективність та безпека для хворого повинні стояти на першому місці.

При підтримці mednean.com.ua


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/387946.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua