На підприємствах «Укренергоконсалтінг» немає проблем подвійного реєстру

22 ноя, 17:11

Нещодавно прем’єр-міністр України Ю. Єхануров звернувся до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку з проханням вирішити проблеми підприємств, які мають подвійні реєстри. За словами заступника генерального директора фірми «Укренергоконсалтінг» Володимира Плечика, у підприємств ВАТ «Полтаваобленерго» та ВАТ «Прикарпаттяобленерго» таких проблем не існує.
 
«У підприємств, які ми представляємо немає такої проблеми. Вона абсолютно надумана,— вважає В. Плечик — Оскільки в 2003 році за рішенням різних судів, в тому числі Верховного Суду України, реєстри від компанії ООО „Об`єднаний фондовий реєстратор“ були добровільно передані компанії „Інтер-Сервіс-Реєстр“, що засвідчують відповідні документи».
 
Як повідомив В. Плечик, протягом 2003–2004 років аж до першої половини 2005 року ніхто не піднімав це питання, поки деякі люди в особі Володимира Петренка, члена Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, не стали незаконно діяти з метою привласнення підприємств. Отже, розпочався гострий конфлікт, причиною якого стала заява В. Петренка і його команди про те, що реєстри були відібрані силою. Внаслідок чого, було відкрито кримінальну справу УБОПом м. Києва. В рамках цієї справи були проведені обшуки в приміщенні ТОВ «Інтер-Сервіс-Реєстр», але не в головному офісі, а в його філіалі. Після обшуку була видана довідка, яка засвідчувала, що міліція не знайшла реєстрів у філіалі компанії. Цю довідку передали в Державну комісію з цінних паперів, і саме на основі цього документу пан Петренко розповсюдив свідомо неправдиву інформацію про втрату ТОВ «Інтер-Сервіс-Реєстр» систем реєстрів іменних цінних паперів ВАТ «Полтаваобленерго», ВАТ «Львівобленерго», ВАТ «Чернігівобленерго» та ВАТ «Прикарпаттяобленерго».
 
«За таких обставин одразу ж був призначений інший утримувач реєстру, ним стала компанія ООО „Об`єднаний фондовий реєстратор“, власником якої є бізнесмен Костянтин Григорішин»,— повідомив В. Плечев.
 
«Найцікавіше те, що господарський суд м. Києва приймає рішення про те, що постанова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку не є правомірною. Апеляційний суд міста Києва  підтверджує рішення господарського суду. Не дивлячись не це, буквально, тиждень тому Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку видає нову постанову, спираючись на попереднє рішення,— покарати наші компанії»,— повідомив В. Плечев. За його словами, як покарання Державна комісія пропонує ввести на підприємствах зовнішнє управління.
 
На думку голови правління «Полтаваобленерго» Володимира Чернявського, претензії до ООО «Об`єднаний фондовий реєстратор», тобто до компанії, яка була утримувачем реєстру ВАТ «Полтавобленерго» з’явились не за один день.
 
Невдоволення акціонерів стосувалися самої процедури реєстрування: починаючи з того, що реєстратор не сумлінно виконував свої обов’язки щодо ведення реєстру, зокрема, не в повному обсязі і не належним чином повідомляв акціонерів про проведення зборів і про всі інші передбачені чинним законодавствам процедури, закінчуючи таким серйозним правопорушенням, як внесення неправдивої інформації до реєстру. Мається на увазі те, що в реєстрі акціонерів державна частка була суттєво зменшена, що призвело до конфлікту.
 
Саме ці непорозуміння в стосунках між акціонерами та реєстраторами і стали причиною того, що Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку змушена була провести перевірку, внаслідок якої була підтверджена обґрунтованість зауважень і претензій з боку акціонерів до ООО «Об`єднаний фондовий реєстратор», що і стало причиною звернення до суду. В результаті чого, суд разом з Вищим господарським судом, ухвалив рішення про розірвання договору на ведення реєстру ООО «Об`єднаний фондовий реєстратор». Згідно з вимогами суду — а ця процедура тягнулася майже рік — реєстр акціонерів був переданий емітенту, тобто ВАТ «Полтаваобленерго». Далі реєстр, у відповідності з положеннями чинного законодавства, перейшов до тимчасового утримувача реєстру, яким на сьогодні є «Інтер-Сервіс-Реєстр».
 
«Це події майже трирічної давнини, що передували сьогоднішньому конфлікту. На моє глибоке переконання, це не просто надуманий конфлікт, а штучно створений, спровокований для того, щоб зараз мати підстави для висунення незаконних обвинувачень»,— зазначив В. Чернявський.
 
Голова правління «Прикарпаттяобленерго» Олександр Бубен ситуацію прокоментував так: «Я згоден з моїми колегами, що сьогодні дійсно не існує проблеми подвійного реєстру, просто існує проблема у деяких державних чиновників з винесенням певних постанов. На мій погляд, В. Петренко некомпетентна людина, яка навіть не подивилася на те, що є акти ще 2003 року, де фондовий реєстратор передав емітенту, тобто ВАТ „Прикарпаттяобленерго“, реєстр, не очікуючи поки його змусить це зробити суд. Є також постанова №193, де сам пан Петренко пише і визнає „Інтер-Сервіс-Реєстр“ законним утримувачем реєстру „Прикарпаттяобленерго“».
 
Найближчим часом керівники ВАТ «Полтаваобленерго» та ВАТ «Прикарпаттяобленерго» збираються звернутися до Генеральної прокуратури міста Києва у зв’язку з незаконними діями Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку у сфері прав власності, зокрема, через втручанням в роботу обленерго. Як повідомив О. Бубен, Держкомісія своєю постановою від 14 листопада 2005 року порушила справу про неправомірні дії на ринку цінних паперів щодо ВАТ «Полтаваобленерго» та ВАТ «Прикарпаттяобленерго».
 
О. Бубен наголошує на тому, що у Державної комісії немає жодних правових підстав, оскільки на сьогодні є ряд судових рішень, що підтверджують легітимність ТОВ «Інтер-Сервіс-Реєстр» як реєстратора ВАТ «Полтаваобленерго» та ВАТ «Прикарпаттяобленерго».
За його словами, таких підстав не мають і заяви представників Державної комісії з цінних паперів про необхідність створення тимчасових адміністрацій з державними керівниками на обленерго з проблемними реєстраторами.
 
Справка ElcomartNews. За даними агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, більшість акцій «Прикарпаттяобленерго» належать кіпрським компаніям: Larva Investments Limited і Bikontia Enterprises Limited має по 16, 88%, Lex Perfecta Limited — 16, 55%, Margaroza Commercial Limited — 11, 04%. Ще 25,02% акцій належать державі і підпорядковуються національній акціонерній компанії «Енергетична компанія України».
 
Наталія Погосова,
кореспондент
 
ELCOMART News
(www.e-news.com.ua)
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/38636.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua