ЗаяваГолови правління НАК “Нафтогаз України” Олексія Івченка з приводу депутатського запиту народного депутата, члена фракції СДПУ(о) Анатолія Писаренка

18 ноя, 18:22

Сьогодні у Верховній Раді України був розглянутий і підтриманий запит, який стосується стану переговорів з Росією та моєї нібито “неадекватної” реакції на вимоги російської сторони. Озвучені депутатом фракції СДПУ(о) заяви щодо “загрози національним інтересам” і “проблем з постачанням енергоносіїв для потреб української промисловості” можна було б залишити без коментаря. Бо з того, хто є автором запиту, цілком зрозуміло, чому висловлені претензії з’явилися саме зараз і чому – саме в такій формі.
 
Однак те, що запит був підтриманий 264 народними депутатами, свідчить – залишити це питання без відповіді не можна. Оскільки ми справді є свідками ситуації, коли певні політичні сили зацікавлені у задоволенні власних амбіцій, а не інтересів держави.
 
Ми бачимо, як наближення виборів посилює напругу політичних пристрастей в Україні. І тут, на жаль, часто спостерігаємо в типово передвиборчих заявах високопосадовців відсутність розуміння надзвичайно складних процесів, які відбуваються в нафтогазовій галузі. Це нерозуміння поєднується зі схильністю до виголошення нічим не обґрунтованих заяв з будь-якого приводу. Показовим прикладом подібних заяв є сам текст депутатського запиту. Так, його автор лякає “підводним нафтопроводом в обхід України” – вочевидь, маючи на увазі Північноєвропейський газопровід, який заплановано ввести в дію в 2010 році і який не вплине на обсяги транзиту газу територією України. Зрозуміло, що для депутата Писаренка плутати нафтопроводи з газопроводами – цілком припустимо. Однак абсолютно неприпустимою є ситуація, коли навколо таких голослівних, суто політичних заяв розгортається політична кампанія, яка може суттєво ускладнити ведення переговорного процесу, створюючи навколо нього негативний інформаційний фон. 
 
Саме на зрив переговорного процесу з Росією спрямовані й заяви деяких політиків щодо судового позову до “Газпрому”. Сьогодні, коли триває переговорний процес, подібний популізм нічого, крім шкоди, національним інтересам не несе. І сьогодні я не бачу жодних передумов для вирішення наших взаємин з “Газпромом” в такий спосіб.
 
З тим, щоб запобігти розгортанню цієї кампанії, зупинити чергову хвилю спекуляцій на нафтогазових питаннях і не дати певним політичним силам заробити на цьому сумнівний політичний капітал, я заявляю про свою готовність виступити перед Верховною Радою в один із найближчих днів і надати роз’яснення щодо всіх питань, піднятих в депутатському запиті. Вважаю, що лише в такий спосіб ми зможемо прийти до злагодженості, виваженості та конструктивності, яка є необхідною складовою успішної державної політики загалом і політики в сфері забезпечення країни енергоносіями зокрема.
 
 
Голова правління НАК “Нафтогаз України”                                                Олексій Івченко

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/38306.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua