До початку самміту з ЄС Україні не буде надано статусу країни з ринковою економікою

17 ноя, 16:53

Самміт Україна-ЄС, що відбудеться у Києві 1 грудня 2005 року, стане важливою подією у розвитку відносин між Україною та ЄС. Про це повідомив голова представництва Європейської Комісії в Україні посол Ієн Боуг під час конференції, присвяченої співпраці між Україною та ЄС напередодні самміту.
 
Він повідомив, що ця подія дозволить обом сторонам охарактеризувати той значний прогрес, який було досягнуто під час впровадження Плану дій Україна–ЄС. Самміт дозволить визначити шляхи подальшого розвитку країни, оскільки залишається ще багато роботи в цьому напрямі. Серед позитивних досягнень впровадження Плану дій Україна–ЄС було відзначено відкриття переговорів про спрощення візового режиму. За словами І. Боуга, переговори почнуться 20 листопада у Брюсселі. Але він підкреслив, що йдеться не про лібералізацію візового режиму, а про його спрощення. Метою цих переговорів є укладання угоди, яка б створила умови, які б полегшили подорожі та пересування за кордоном добросовісних українських громадян, які хотіли б потрапити в ЄС.
«Ми також сподіваємося, що процес прийняття рішення щодо надання Україні статусу ринкової економіки просунеться далеко вперед, якщо це питання не буде остаточно вирішено»,— сказав він.

За його словами, до початку самміту Україні не буде надано статусу країни з ринковою економікою. Офіційне рішення щодо цього питання поки що не прийнято. Водночас він підкреслив, що Європейська Комісія вже затвердила свої схвальні висновки щодо надання Україні цього статусу і наразі відбуваються консультації з країнами-членами Євросоюзу. Але навіть після завершення цих консультацій, законодавче затвердження про надання цього статусу забере ще багато часу.
 
На самміті також будуть проаналізовані досягнення у галузі енергетичної співпраці, яка є вкрай важливою для обох сторін. Також планується підписання угод щодо навігаційної програми «Галілео» та у галузі цивільної авіації. Зокрема, серед позитивних досягнень він відзначив підтримку Україною Декларації ЄС щодо зовнішньої політики, усунення дискримінації в сфері автомобілебудування, значні досягнення у сфері митного контролю і порядку оформлення митних товарів. Щодо ситуації з нафтопроводом «Одеса–Броди», то було вирішено використовувати його у тому напрямку, в якому це передбачалося від самого початку. Ієн Боуг також повідомив, що нещодавно у промисловій палаті було відкрито європейський інформаційний центр, який надає інформацію українським підприємствам про умови роботи на європейському ринку особливо для малих і середніх підприємств.
 
Стосовно питань у сфері торгівлі, він повідомив, що ЄС підтримує заяву, яку подала Україна щодо входження до Світової організації торгівлі (СОТ) і сподівається, що це станеться у найближчому майбутньому. Коли Україна приєднається до СОТ, ЄС розпочне переговори про створення зони вільної торгівлі з Україною. Зі свого боку ЄС розпочав відповідні підготовчі дослідження. ЄС заохочує Україну й на майбутнє продовжувати рухатися шляхом реформ. Європейська Комісія і надалі підтримуватиме зі свого боку Україну за допомогою збільшення фінансування Програми ТАСІС. Зокрема, у 2006 році Україні буде виділено 100 млн. євро для підтримки інституційної, правової та адміністративної реформи, приватного сектору та економічного розвитку, а також надання допомоги у вирішенні питань, пов’язаних із соціальними наслідками перехідного періоду.
 
За словами Надзвичайного та Повноважного Посла Великобританії в Україні Роберта Брінклі, контекст, у якому проходитиме україно-європейський самміт у багатьох відношеннях надихає. На його думку, Україна безумовно повинна і надалі наполегливо працювати над впровадженням політично-економічних реформ, домовленість про які була зафіксована у Плані дій Україна–ЄС. Це, за його словами, найкращий спосіб активної реалізації євроінтеграції України.

«Збільшення свободи та урізноманітнення засобів масової інформації в Україні є важливим досягненням, і ми вітаємо прогрес України у цій сфері впродовж минулого року. Тепер треба посилити та закріпити цей успіх. ЄС буде уважно слідкувати за розвитком ситуації під час кампанії перед парламентськими виборами у березні 2006 року. Для України це можливість продемонструвати риси, які підтвердять те, що вона демократична європейська країна. Після підписання Плану дій між Україною та ЄС налагодилася співпраця у сфері зовнішньої політики, де Україна підтримує позиції ЄС з питань регіонального та міжнародного значення, включаючи питання і на рівні Організації Об’єднаних Націй. Особливо посилилася співпраця у цьому році щодо регіональних питань, і ми вітаємо позитивну роль, яку Україна відіграє у врегулюванні конфлікту в Молдові»,— зазначив Р. Брінклі.

Він також повідомив, що самміт Україна–ЄС співпадає з початком роботи Місії ЄС з надання прикордонної допомоги та здійснення моніторингу на українсько-молдовському кордоні. Р. Брінклі сподівається, що ця Місія, штаб-квартира якої буде розташована в Одесі, зробить значний внесок у посилення прикордонного та митного контролю та безпосередньо допоможе врегулювати придністровську проблему.
 
Слід зазначити, що Австрія також підтримує подальше впровадження Плану дій Україна–ЄС і сподівається, що Україна продовжить реалізацію соціально-економічних реформ. Про це повідомила тимчасово повірена у справах Австрійського посольства Сігрід Берка.
За її словами, наступними кроками , спрямованими на наближення України до Європейського Союзу, будуть надання статусу ринкової економіки та підготовка угоди про зону вільної торгівлі у рамках переговорів, що мають розпочатися після вступу України до СОТ. Австрія, зокрема, рішуче підтримує ці кроки. Впродовж першого півріччя 2006 року буде зроблено першу офіційну перевірку досягнень, здобутих під час впровадження Плану дій Україна–ЄС.

«Ми сподіваємося, що Україна буде і надалі реалізовувати свої реформи не зважаючи на те, що наближаються парламентські вибори 2006 року»,— підкреслила вона. С. Берка також повідомила, що у березні 2006 року заплановане проведення засідання комітету з питань співпраці між Україною та ЄС на міністерському рівні. Що стосується спрощення візового режиму та реадмісії, Австрія зі свого боку налаштована активно працювати, щоб якомога швидше укласти з Україною угоди щодо вирішення цього питання.

«Я хочу наголосити на тому, що під час головування Австрії в Європейському Союзі Україна займатиме чільне місце у впровадженні Європейської політики сусідства і зі свого боку Австрія рішуче налаштована використати всі можливості, які надасть головування в ЄС для того, щоб і надалі розвивати динамічні відносини з Україною»,— сказала вона.
 
Справка ElcomartNews. ЄС є найбільшим інвестором України. Впродовж останніх 10 років, загальна допомога з боку ЄС сягнула 1.072 млрд. євро, в той час як держави-члени надали близько 157 млн. євро за період 1996−1999 рр. Ця сума включає технічну допомогу через Програму ТАСІС, макрофінансову допомогу та гуманітарну допомогу. Загальна сума виділена для України в 2002 році становила 47 млн. євро, а в 2003 році — 48 млн. євро. Крім того, Україна отримала допомогу від кількох окремих та регіональних програм ТАСІС, загалом біля 126 млн. євро в цьому році. Національна Індикативна програма на 2004−2006 роки також передбачає 212 млн. євро на подальшу допомогу. Із закриттям Чорнобильської АЕС в кінці 2000 року та в очікуванні того, коли на повну силу запрацюють альтернативні джерела, допомога ЄС в ядерному секторі включила додаткову підтримку для України в сфері імпортування палива (Програма подолання паливного дефіциту) разом з головним внеском до Чорнобильського Фонду «Укриття», що знаходиться під управлінням ЄБРР. З 1998 року Комісія також виділила біля 10 млн. євро Науково-технологічному центру в Україні (STCU)
 
У відносинах між Україною і ЄС діють такі угоди:
Угода між Європейськими Співтовариствами та Україною про торгівлю текстильними виробами (підписана 5.05.93).
Угода між Урядом України і Комісією Європейських Співтовариств про заснування. Представництва Комісії Європейських Співтовариств в Україні та про його привілеї та імунітети (підписана 17.09.93).
Угода між Урядом України і Комісією Європейських Співтовариств про створення Контактної групи по вугіллю та сталі (підписана 08.06.94).
Угода про партнерство та співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами (підписана 14.06.94).
Угода між Європейським Співтовариством по вугіллю та сталі та Урядом України про торгівлю сталеливарними виробами (підписана 15.07.97).
Угода про співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Європейським Співтовариством з атомної енергії в галузі керованого термоядерного синтезу (підписана 23.07.99).
Угода про співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Європейським Співтовариством з атомної енергії в галузі ядерної безпеки (підписана 23.07.99).
Угода про науково-технічне співробітництво між Україною та ЄС .
 
Наталия Погосова,
корреспондент
 
ELCOMART News
(www.e-news.com.ua)
 
 
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/38120.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua