Уповноважений наполягає на створенні Тимчасової спеціальної комісії – відкрите звернення

16 июн, 11:59

Останні кілька тижнів групою народних депутатів реалізується політичне замовлення, лунають безпідставні звинувачення та чиниться відвертий політичний тиск на інституцію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

При цьому чітко прослідковується бажання знищити незалежність інституції та наміри підмінити дискусію про стан дотримання прав людини політичним шоу. Найчастіше використовується звинувачення про нібито бездіяльність під час Революції Гідності.

Проте вперто не помічається Спеціальна доповідь Уповноваженого про порушення прав і свобод людини у листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ця Спеціальна доповідь була опублікована ще у березні 2014 року, а викладені рекомендації актуальні до цього часу. Не беруться до уваги і численні заяви правозахисних організацій та громадських ініціатив Майдану щодо ефективності діяльності Уповноваженого та тісної взаємодії з ними під час Революції Гідності. До речі, вказану Спеціальну доповідь було використано і Міжнародною дорадчою групою Ради Європи, створеною для розслідувань злочинів у листопаді 2013 – лютому 2014 років, і при зверненні до Гаазького Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів проти людяності під час Революції Гідності.

Крім того, у березні 2014 та березні 2015 років Верховній Раді України представлено дві Щорічні доповіді Уповноваженого за відповідні роки, де на понад 500 аркушах кожної детально викладено результати діяльності Уповноваженого та викладено інформацію про стан дотримання прав людини в Україні.

Також протягом 2014 року Парламенту надіслано декілька спеціальних доповідей, які стосуються актуальних питань захисту прав людини.

Проте, очевидно, окремим політичним діячам нецікаво заглиблюватися в суть порушень прав і свобод людини та вживати заходів щодо їх усунення.

Враховуючи вищевикладене та з метою об’єктивного вивчення моєї діяльності на посаді Уповноваженого з прав людини, проведення детального аналізу кожного кроку дій, я публічно закликаю народних депутатів України суворо дотримуватись норм Закону та використати передбачений механізм – створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України, яка за результатами своєї роботи повинна дати об’єктивний висновок щодо діяльності Уповноваженого.

З метою повної відкритості та прозорості діяльності такої комісії закликаю долучити до роботи такої тимчасової спеціальної комісії представників громадянського суспільства та міжнародних організацій, які спеціалізуються на захисті прав людини в Україні.

Я готова до максимальної публічності роботи ТСК та надати відповіді на всі питання.

Лише суворе дотримання норм закону та встановлених процедур надасть можливість підтвердити обраний шлях розвитку держави згідно із задекларованими євроінтеграційними зобов’язаннями України.

Валерія Лутковська


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/370847.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua