ПОДОЛАННЯ КОНТРАБАНДИ – СПІЛЬНЕ ЗАВДАННЯ УСІХ СИЛОВИХ ОРГАНІВ ДЕРЖАВИ, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ДФС КОСТЯНТИН ЛІКАРЧУК

16 июн, 08:24

Під час брифінгу для журналістів у Києві заступник Голови Державної фіскальної служби, очільник української митниці Костянтин Лікарчук розповів деякі деталі операції з виявлення рекордної в історії України контрабанди героїну. Завдяки спільним зусиллям митної служби, СБУ та Державної прикордонної служби було виявлено контрабандний канал постачання наркотичних речовин з Близького Сходу до країн Європи. В незаконній оборудці було задіяно великий ланцюжок осіб, як українців, так і  громадян інших країн. Вантаж героїну вагою близько 500 кілограмів був прихований в рулонах гідроізолюючого бітуму. Його виявили співробітники Одеської митниці на митному посту «Іллічівськ», після чого направили відповідну інформацію в СБУ для оперативного реагування. Виявлено, що наркоторговці намагалися переправити героїн з України до Польщі через митний пункт пропуску «Ягодин».

Під час брифінгу головний митник країни торкнувся і питання загальної боротьби з контрабандою, адже це явище останнім часом поширилося.  За його словами,  передусім митні органи відзначають збільшення потоку контрабандних товарів через західний кордон України, у тім числі і повз зони митного контролю. Тому заступник Голови ДФС наголосив на необхідності якомога більш тісної співпраці та налагодженого обміну інформацією між митною службою та іншими силовими структурами держави.

На переконання Костянтина Лікарчука, одним з чинників зростання контрабанди стало запровадження на початку цього року імпортного збору за ставками 5 і 10 відсотків. «Розмитнювати товари суб'єктам підприємницької діяльності стало невигідно, тому вони вдаються до різних схем ухилення від сплати податків при перетині товарів через кордон», - зазначив Лікарчук. Також митний збір міг негативно позначитися і на діяльності українських підприємств. Лікарчук навів приклад  компанії 'Брітіш Американ Тобакко Україна', яка переглядає географію експортних поставок своєї фабрики в Прилуках і вже призупинила ескпортні операції з Біларуссю, у зв'язку з чим скоротилися митні платежі в Чернігівській області. Як повідомив очільник української митниці, його служба направила кілька доповідних записок Голові ДФС з пропозиціями розв‘язання цієї проблеми.

Серед інших ініціатив нового керівництва ДФС Костянтин Лікарчук назвав вивчення питання можливості направлення конфіскованих товарів, зокрема  сигарет, для наших бійців у зоні АТО. За чинним законодавством нині такі товари підлягають обов‘язковому знищенню.

Костянтин Лікарчук не обійшов увагою і питання реформ відомства, зокрема, і кадрових перетворень.  Державна фіскальна служба України має намір провести відкритий конкурс на керівника Одеської митниці, яка може стати пілотним проектом для реформ митної служби. «Саме проведення конкурсу, в тому вигляді, що ми робимо, є відповіддю на ініціативу голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі», - сказав Лікарчук.

Прес-служба української митниці


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/370830.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua