«Публічний аудит» домагатиметься визнання незаконними Указів Президента про створення НКРЕКП

09 июн, 08:36

ГО «Публічний аудит» оскаржує у Вищому адміністративному суді України Укази Президента України про створення Національної комісії, що здійснює регулювання у справах енергетики та комунальних послуг – повідомляє прес-служба громадської організації.

«Ми стверджуємо, що у серпні минулого року Президент України ухвалив рішення про створення НКРЕКП як центрального органу виконавчої влади, не маючи на те ні підстав, ні повноважень. Глава держави може діяти виключно в рамках Основного Закону України, а в ньому відсутні повноваження, які б дозволяли формувати центральні органи виконавчої влади та регламентувати їх діяльність своїми актами», – розповідає фахівець.

За його словами, виникла суперечливість норм, і це пов’язано з тим, що в Законі України «Про природні монополії» від 2000 року за Президентом справді були закріплені повноваження створювати та ліквідовувати нацкомісії з регулювання природних монополій, і це не суперечило статті 106 Конституції України, яка дозволяла гарантові формувати та регламентувати діяльність центральних органів виконавчої влади. А 21 лютого 2014 року норму цієї статті було змінено, і він втратив таке право.

Максим Гольдарб нагадує, що відповідно до ст. 116 Конституції України (в редакції від 21.02.2014) питання утворення, реорганізації та ліквідації міністерств й інших центральних органів виконавчої влади належать до компетенції Кабінету Міністрів України.

Крім того, на сьогодні двома профільними Законами України передбачене існування двох окремих національних комісій: Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (ЗУ «Про засади функціонування ринку природного газу») та Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері комунальних послуг (ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»). «Жодним із цих законів не передбачена можливість створення та діяльності єдиної комісії, яка здійснює державне регулювання як у сфері енергетики, так і в сфері комунальних послуг», – стверджує він.

«Усі вищезгадані аспекти зводяться до того, що Укази Президента про створення НКРЕКП незаконними. Якщо справа матиме позитивний розгляд, це апріорі означатиме визнання незаконним і рішення Нацкомісії щодо встановлення тарифів на газ, які, за дослідженням «Публічного аудиту», завищені як мінімум удвічі», – стверджує керівник «Публічного аудиту».

Максим Гольдарб додає, що «Публічний аудит» також звернувся до голів усіх фракцій політичних партій Верховної Ради, а також членів профільних комітетів із проханням розглянути вказані аргументи та спрямувати відповідне подання до Конституційного Суду України, аби на його рівні визнати створення НКРЕКП неконституційним.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/370325.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua