Демонтовані відповідно до закону про засудження злочинів комунізму пам’ятники «вождям» можна розміщати в Пирогові – В’ячеслав Кириленко

19 май, 10:45

У зв’язку з набуттям чинності Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», пам’ятники діячам партійних та репресивних органів СРСР мають бути демонтовані.

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко.

Закон зобов’язує місцеві органи влади демонтувати пам’ятники особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які займали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

В’ячеслав Кириленко нагадав, що Міністерство культури ініціювало створення Музею тоталітаризму. Над концепцією музею наразі працює робоча група з фахівців та представників громадських об’єднань.

«Ініціатива створити Музей тоталітаризму уже була обговорена в експертному колі та серед політичних однодумців – парламентарів, дисидентів та громадських діячів. Практична робота триває, але вже зараз є готовність показати один візуальних аспектів тієї епохи – численні пам’ятники радянських вождів, скинуті хвилею демократичного європейського протесту українців», - сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко.

«Зокрема, Національний музей побуту і архітектури вже готовий надати території для розміщення пам’ятників Леніну та іншим радянським провідникам, які будуть демонтовані відповідно до Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», - повідомив В’ячеслав Кириленко .

20 квітня В’ячеслав Кириленко оголосив про ініціативу створити в Україні Музей тоталітаризму. 23 квітня у Національному музеї історії відбулася нарада щодо концепції такого музею.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/368726.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua