Україну врятують не транші, а робота з оздоровлення економіки

26 мар, 15:23

Черговий транш макрофінансової допомоги у 1,8 млрд євро, за надання якого проголосував  25 березня Європарламент, повинен спрямуватися на проведення реальних реформ у сфері державного управління та економіки, супроводжуватися потужними зусиллями влади з виведення країні з соціально-економічної кризи та боротьби з корупцією, заявили в Українському союзі промисловців та підприємців.   

«Ні транші  МВФ, ні допомога ЄС не є приводом уповільнювати темпи розробки та реалізації роботи з оздоровлення та  розвитку економіки. Закордонні грошові вливання є «ковтком кисню», який може відстрочити  найгірше, але рятувати вітчизняну економіку маємо ми самі, об’єднуючи зусилля влади та бізнесу. Україну врятують лише реальні справи, конкретні економічні рішення та швидке втілення їх в життя. Уже більше року минуло після революції гідності, і ніщо, окрім відсутності політичної волі,  браку професіоналізму та вміння мислити стратегічно, не заважає нашим можновладцям  швидкими  темпами змінить на краще країну та її економіку», - заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

Влада повинна докладати ще більших зусиль у сфері активізації економіки, боротися за інвестиції, створюючи сприятливий діловий клімат в країні. «Звичайно, багатьох інвесторів від України відлякує війна, але, наприклад, владі Ізраїлю за умов надзвичайного протистояння,  вдається і розвивати економіку країни, яка є однією з динамічніших  в світі,  і підтримувати високий рівень життя. Адже для інвесторів важливими критеріями є  принцип дотримання законів в країні, наявність інструментів захисту прав власності,  а головне – гарантії щодо сталого дотримання правил  ведення бізнесу, виключення можливості, що обставини і умови роботи змінюватимуться щодня», – вважає А.Кінах.

Імпортозаміщення та локалізація виробництв, можливість виробників отримати доступні кредити,  потужна підтримка експорту як головного джерела надходження валюти в країну, нормалізація грошово-кредитної політики НБУ, пом’якшенні норм з обов’язкового продажу валюти та строків її повернення, прозорість рефінансування банків – ось чого потребує ефективна антикризова політика. Влада повинна докладати максимум зусиль, щоб пом’якшити соціальний удар по населенню, обумовлений зростанням цін,  комунальних послуг, безробіттям, не допустити стрімкого зубожіння громадян, вважають в УСПП.

«Квазістабільність», яку намагається демонструвати влада разом з обіцянками наступних траншів, закінчиться дуже швидко. Закордонні грошові вливання мають бути  підкріплені реалізацією конкретних реформ та глобальних структурних змін в управлінні економікою, оскільки головна запорука стабільності в країні – це не фінансові інтервенції, а зростання економічних показників, платоспроможність внутрішнього ринку, обсяги експорту та надходження валютної виручки він нього», – заявив президент УСПП.

 Ця спільна робота уряду, центробанку, якщо потрібно – парламенту та ділового співтовариства, повинна мати глобальний характер, ґрунтуватися на продуманих рішеннях, ухвалених консолідовано всіма зацікавленими сторонами. Головним критерієм якості державної політики  в Україні має бути стабілізація економіки та поступове економічне зростання, інших критеріїв немає, наголосив А.Кінах.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/365119.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua