В України є можливість уникнути дефолту

19 янв, 15:47

В українського уряду є 3-4 місяці, щоб зупинити  соціально-економічну кризу та уникнути дефолту. Головне, щоб президент,  уряд і парламент налагодили чітку взаємодію у цьому напрямку, заявив в ефірі телеканалу 112 президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

«В країні є всі можливості, щоб уникнути краху фінансової системи. У нагоді стане допомога міжнародних фінансових інституцій. Відомо, що США  висловили готовність виділити уряду України 2 мільярди доларів кредитних гарантій. Європейська комісія готова надати подальшу фінансову допомогу і виділити 1,8 млрд євро макрофінансової допомоги у вигляді середньострокового кредиту. Це все допоможе сформувати фінансовий баланс. Якщо всі гілки влади спільно напрацюють та почнуть реалізовувати антикризову програму, то у нас буде приблизно 3-4 місяці на подолання кризи», – заявив президент УСПП. Однак, за його словами, міжнародні кредити – це не панацея від усіх негараздів,  а своєрідний ковток кисню, який дасть сили і час виконати українське «домашнє завдання» – максимально сформувати  умови розвитку економіки, починаючи з протидії корупції у державних закупівлях, судовій системі, енергетиці, завершуючи надійними умовами  для надходження інвестицій. 

На думку А.Кінаха, попри надзвичайну ситуацію в країні,  урядом дуже мало формується завдань і програм розвитку економіки.  «Поняття «воєнна економіка» не може слугувати прикриттям для недоліків державного управління, адже воно не виключає необхідності щоденної важкої роботи з подолання кризових явищ та виведенні економіки на шлях розвитку, повноцінної реалізації внутрішнього  потенціалу. Адже економічно недієздатні держави ніколи не перемагають ні в воєнній, ні в економічній, ні в політичній конкуренції», – каже президент УСПП.

А.Кінах зауважив, що за останній рік дуже багато обіцянок  покращення і декларацій звучало від уряду щодо перспектив економічного розвитку, але ситуація навіть погіршилася – неподоланою є  корупція, діловий клімат залишає бажати кращого,  діалог між владою і суспільством не налагоджено. «Громадськість турбує не тільки той факт, що Верховна рада ухвалювала, не читаючи, бюджет на 2015 рік, а й той, що готували його без серйозної дискусії і діалогу між бізнесом, владою і суспільством. То яким же чином можна  знайти оптимальні рішення, щоб провести реформи, щоб покращити умови для підприємницької діяльності? Як нам модернізувати і розвивати економіку? Відсутність діалогу між владою і суспільством – це наше найслабше місце», – вважає А. Кінах.

На його думку, ухвалюючи ті чи інші рішення,  влада завжди повинна враховувати фактор існування воєнного конфлікту на сході України, який серйозним чином впливає на становище нашого бізнесу, його фінансові можливості. Однак робити ставку на каральну модель управління, підвищуючи податки та зробивши правила  покарання за їх порушення ще більш жорсткими, не даючи шансів вільному розвитку, перспективам просування вперед є неприпустимим.

 В той же час, вважає президент УСПП, ситуація потребує і від самого керівництва держави та найвищих чиновників максимальної мобілізації та відкритості. Найперші кроки – це покращення інвестиційного клімату та безпосередньо – захист прав інвестора і власника, жорстка протидія корупції. «Реалізувавши принаймні ці перші кроки, Україна б дала чіткий сигнал закордонним партнерам про те, що з нами можна співпрацювати, ми перспективні і надійні. Саме з цього б почалося відродження інвестиційного клімату та економіки в цілому», – заявив А.Кінах.

Поки ж Україна мало цікавить закордонний бізнес,  і цей інтерес падає –  у січні-вересні 2014 р. в вітчизняну  економіку іноземними інвесторами вкладено  на 48,8% прямих інвестицій  менше минулорічного показника, зауважив президент УСПП.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359951.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua