Політика НБУ негативно позначається на стані вітчизняної економіки

19 янв, 14:02

Монетарна  політика Національного банку України залишається відірваною від  проблем реальної економіки країни, не спрямована на підтримку промисловості,  тим більше – не сприяє її  розвитку, не передбачає захист інтересів  національного виробника. Про це в ефірі телеканалу 112 заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

Він наголосив, що і нещодавній виступ голови центробанку в парламенті, і минулорічний - під час особистої зустрічі з промисловцями,  підприємцями і експортерами, мало чим відрізнялися один від одного, не містили розуміння проблем, які існують, через відірваність роботи НБУ від реальної економіки, не свідчили про готовність  негайно розпочати процес напрацювання спільної з КМУ і ВРУ антикризової програми, яка б враховувала  потреби бізнесу, змогла б захистити  та підтримати  його у скрутні часи.

«Наш висновок – така робота навіть не починалася. Наголошу, курс гривні –  це не тільки результат, наприклад, валютних інтервенцій Нацбанку, це інтегральний показник всієї економіки – її конкурентоспроможності,  платоспроможності, здатності захищати внутрішній ринок, впроваджувати ефективну експортну політику, гарантувати сприятливий діловий та інвестиційний клімат» – заявив президент УСПП.

Водночас, економічна ситуація в країні за останні місяці лише погіршується – вартість кредитів зашкалює за 30%, гривня девальвувала у два рази, інфляція добігає 25%. «Ситуація вимагає негайних дій, починаючи з захисту платоспроможності громадян і завершуючи негайною підтримкою  реального сектора економіки. І ми повинні шукати ресурси не тільки методом «простягнутої руки», звертаючись до чисельних міжнародних інституцій.  Фінансові ресурси необхідно шукати в самій Україні, в тому числі – за рахунок відновлення діяльності вітчизняної економіки», - заявив А.Кінах.

За його словами, через непродуману банківську політику, недовіру до банківської системи громадяни забрали з депозитів за останній рік  колосальну суму у 120 млрд гривень. На думку Анатолія Кінаха, повернути ці кошти у систему, а отже і наповнити економіку ресурсами можна, відродивши довіру до банківського сектора. Натомість наприкінці 2014 року вводяться суперечливі  фіскальні рішення у вигляді  оподаткування  пасивних доходів (депозитів), які жодним чином не покращать ставлення фізичних осіб до українських банків. 

Він також нагадав про вкрай   нерозумні рішення НБУ, які ускладнили, а в деяких випадках унеможливили роботу експортерів – обов’язковий продаж 75% вирученої валюти та повернення валютної виручки впродовж 90 днів. В момент, коли перед виробниками внаслідок втрат зовнішніх ринків східного напрямку, постало завдання диверсифікації експорту, коли за обмежений час необхідно шляхом модернізації виробництва, провести величезну роботу з сертифікації та покращення якості, щоб вийти на ринки ЄС, центробанк руйнує зусилля експортерів, створюючи їм штучні перепони.

«Нині майже припинено  кредитування виробництва.  Протягом 11 місяців облікова ставка НБУ зросла на 7,5 п.п. та становить нині 14,5% річних, реальна комерційна – до 30%.  Цілком втрачений зв’язок між рівнем облікової ставки  та рівнем вартості ресурсів комерційних банків.   Саме тому   промисловці вимагають, щоб НБУ  спільно з урядом за участі організацій бізнесу розробив програму  кредитування реального сектору економіки державними та комерційними банками за адекватної вартості кредитних ресурсів», – наголосив Анатолій Кінах. 

На думку президента УСПП, такі прорахунки у роботі НБУ свідчать про непрофесійність дій його керівництва, нездатність ухвалювати рішення за надзвичайних обставин, будувати довгострокові плани на майбутнє та реалізовувати їх.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359949.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua