Ухвалені депутатами податкові новації потребують термінового коригування

19 янв, 08:24

Ухвалені депутатами наприкінці грудня змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи містять низку новацій,  які значно погіршують ведення бізнесу та соціально-економічне становище в цілому. Так вважає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.   
«Окремі ухвалені депутатами норми порушують основні принципи податкового законодавства - соціальної справедливості та навіть  економічності оподаткування, часто дублюють одна одну, містять багато суперечностей, створюють правові колізії, допускають множинне тлумачення. Це стало прямим наслідком  поспішного ухвалення цих змін, і, що найбільш обурливо, ігнорування  участі громадськості та врахування думки незалежних фахівців»,– вважає А.Кінах.
Найбільш кричущою, за його словами, є ситуація щодо запровадження системи електронного адміністрування, окремі норми якої набрали чинності з 1 січня 2015 року, частково –   з 1 липня 2015 року всупереч публічним обіцянкам чиновників відтермінувати її запровадження  до 1 лютого 2015 року.
 Відтак уже з 1 січня 2015 року платники ПДВ отримали  проблеми щодо переносу залишків від’ємного значення ПДВ, врахування надміру сплачених сум та сум бюджетного відшкодування, заявлених в рахунок майбутніх платежів. Проблеми виникли і з реєстрацією у січні 2015 року податкових накладних. 
«Кількість таких зауважень зашкалює. Таким чином уже виникають сумніви у доцільності ухвалення цих поправок, які нічого, окрім хаосу і плутанини,  не дають. Ще на етапі підготовки цих змін ми неодноразово вказували фіскалам на ці недоліки і вносили натомість свої пропозиції, додаючи доказові і вичерпані обґрунтування.  Однак вони не були почуті. Ми запропонували керівництву державної фіскальної служби поновити консультації і уже отримали попередню згоду на розширену зустріч з Антикризовою радою громадських організацій уже найближчим часом», – заявив президент УСПП.
 Він анонсував складне обговорення суперечливих питань та закликав громадські організації та представників ділової спільноти долучатися до цього діалогу і вносити свої пропозиції.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359917.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua