Доповідь до проекту Постанови ВР України «Про проведення парламентських слухань на тему «Про шляхи стабілізації банківської системи України»

15 янв, 10:52

Доповідь до проекту Постанови ВР України «Про проведення парламентських слухань на тему «Про шляхи стабілізації банківської системи України»

Шановні колеги! Верховна Рада підтримала постанову про призначення парламентських слухань. Це текст виступу голови профільного комітету Сергія Рибалки з трибуни.

Доповідь

до проекту Постанови ВР України

«Про проведення парламентських слухань на тему

«Про шляхи стабілізації банківської системи України»

реєстр. № 1644 від 26.12.2014р.

Шановний Голово!  Шановні колеги!

Глибока внутрішня економічна криза поставила банківську систему України у вкрай складні умови. За рік гривня подешевшала вдвічі. Валютні резерви скоротилися майже втричі.

М’яко кажучи, не додала стабільності нашій фінансовій системі і надлишкова емісія. Лише за 9 місяців 2014 року приріст готівки, випущеної в обіг, на 10 мільярдів перевищив емісію 2013 року. Вона була еквівалентна сумарній емісії за 2010-й, 2011-й та 2012-й роки. Це данні НБУ. В результаті ціни в країні за рік виросли майже на чверть. І це відчув на собі кожний громадянин.

Ще один результат: за рік ми втратили 33 банки.

Обмежений доступ до зовнішніх ресурсів, стрімке знецінення гривні, погіршення фінансового стану позичальників, незбалансованість державних фінансів і політична нестабільність вкрай негативно позначилися на фінансовій стійкості банків.

 Саме тому попередження подальших імовірних ризиків є одним із найважливіших завдань влади. Нам потрібні ефективні механізми стабілізації національної валюти, активізації кредитування, припинення відпливу грошей із банків і підвищення довіри.

Ми також зобов'язані негайно здійснити антикризові кроки у фінансовому секторі. Зокрема:

- зробити більш жорсткою звітність;

- підвищити прозорість інформації про платоспроможність банків;

- вичистити проблемні борги.

Для цього ми повинні об’єднати зусилля Уряду, Нацбанку та ключових парламентських комітетів.

В таких умовах проведення парламентських слухань та обговорення на найвищому професійному рівні проблем банківської сфери стає надзвичайно актуальним питанням життєдіяльності нашої держави. Стабілізація фінансової системи – один з ключових напрямків виходу України з кризи. Якщо ми вчасно не зробимо необхідних кроків, наслідки вдарять по кожному громадянину і кожному підприємству. Підкреслюю: ризики є дуже серйозними!

Хочу подякувати Степану Кубіву за ініціативу проведення цих слухань, та усім іншим членам нашого Комітету, які її одноголосно підтримали на засіданні 24 грудня минулого року.

Шановні колеги! Прошу підтримати Постанову Верховної Ради про проведення парламентських слухань 18 лютого 2015 року.

Дякую!


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359640.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua