Рада відібрала у олігархів контроль над акціонерними товариствами, в яких держава має 50 і більше % акцій – Дерев'янко

14 янв, 11:54

Верховна Рада проголосувала законопроект, який дозволить акціонерним товариствам, в яких держава володіє 50 і більше % акцій протистояти блокуванню виплаті дивідендів та зміні керівництва окремими акціонерами.

Про це заявив народний депутат, член політичної партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко.

«Ми проголосували історичний антиолігархічний законопроект. Це був тест на те, кому ми присягали у Верховній Раді. Депутати присягали народу України, і повинні відстоювати його інтереси», - заявив він.

За його словами, за 23 роки незалежності наше законодавство було так побудовано, що для того, щоб був кворум у будь-якому акціонерному товаристві (АТ), у тому числі і в якому держава володіє 50 і більше % акцій необхідно було більше 60% акцій, щоб провести збори.

«23 роки великі підприємства, де олігархи умудрилися скупити більш як 40%  акцій, блокували постійно розгляд на зборах питання зміни на не підконтрольне їм керівництво та виплати дивідендів акціонерам, в тому числі і державі. Сьогодні загальна сума виплати таких дивідендів становить більше 2 мільярдів гривень, які держбюджет по-суті недоотримав», - наголосив він.

«Ми фактично знищили сільські і селищні ради через ухвалені всліпу Новорічні бюджетні закони. Водночас, загальна кількість грошей, яка необхідна для того, щоб вони були дофінансовані і функціонували, становить близько 4,6 мільярда гривень. Для них цей законопроект є нагальним і важливим», - вважає Дерев'янко.

Ухвалений Радою законопроект передбачає скасування старої норми і дозволяє, що кворум в АТ, в яких держава володіє 50% і більше акцій, може бути за умови реєстрації на зборах акціонерів, які володіють більш ніж 50% акцій.

Як зазначив нардеп, формально був проголосований законопроект №1310, авторами якого є Олег Ляшко та група депутатів, який повторював основну ідею закону, але туди були додані норми, які були передбачені в законопроекті народних депутатів від політичної партії «ВОЛЯ».

«Наш з Іриною Сусловою законопроект №1310-2 був альтернативний законопроекту Ляшка, де основна суть співпадає але відмінність була в тому, що він розповсюджується на всі акціонерні товариства, а не тільки на ті, де державна частка є 50% і більшою.  Формально проголосували законопроект Ляшка, але з урахуванням наших норм і тепер зміни також розповсюджуються на акціонерні товариства, де немає державної частки», - пояснив нардеп.

Він також зауважив, що для АТ з часткою держави закон набирає чинності відразу після опублікування, а  для приватного сектора - з 1 січня 2016 року.

Як відомо, сьогодні встановлена законодавством України вимога щодо визнання правомочності загальних зборів акціонерного товариства (кворуму) лише за умови, коли у зборах беруть участь акціонери, що володіють в сукупності не менш як 60 відсотками голосуючих акцій.

Це дає можливість власникам, що сукупно володіють від 40 до 50 відсотками акцій, навмисно блокувати проведення загальних зборів і може призводити до свідомого затягування у прийнятті важливих рішень акціонерами.

Наприклад, держава володіє 50+1% акцій ПАТ «Укрнафта», проте регулярно випробовує проблеми з проведенням зборів акціонерів цієї компанії. Зокрема, структури групи «Приват» Ігоря Коломойського, які контролюють близько  42% компанії, найчастіше ігнорують зібрання.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359554.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua