Початок кардинальних змін у судовій системі України: Парламент прийняв запропоновані Президентом зміни до судового законодавства

14 янв, 08:52

13 січня Верховна Рада України прийняла у першому читанні Проект Закону №1656 «Про забезпечення права на справедливий суд», який Президент вніс до парламенту наприкінці грудня. За відповідне рішення проголосували 288 народних депутатів.

«Цей проект — перший крок на шляху до здійснення масштабної судової реформи. За умови ухвалення парламентом  Закон №1656  допоможе очистити суддівський корпус від непрофеcійних і корумпованих суддів та встановить прозорі конкурсні процедури призначення нових суддів», - переконаний координатор Ради з питань судової реформи, заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов.

Процес добору суддів стане максимально прозорим публічним. Встановлюється високий прохідний бал та чіткі критерії атестації, що відповідають висновкам Консультативної Ради Європейських Суддів щодо оцінювання суддів. Всі судді матимуть пройти через процес атестації для очищення суддівського корпусу від непрофесіоналів. Курім того, атестація стане обов’язковою для переведення судді до вищого рівня.

Переведення суддів має здійснюватися виключно на конкурсних засадах. Конкурс проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів. Президент та Верховна Рада не можуть відмовити у переведенні, якщо суддя успішно пройшов конкурс.

Задля запобігання корупції в судах, законопроект передбачає створення спеціального досьє на кожного суддю. Досьє вестиметься протягом усієї його кар’єри та міститеме усі факти, що стосуються професійного рівня судді — наприклад, статистику та причини скасування винесених суддею рішень, залучення судді до дисциплінарної відповідальності - та його відповідності етичним вимогам.

Одним з ключових нововведень законопроекту є також визначення виключного переліку підстав та порядку притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Чітко визначено як підставу відповідальності допущення суддею недоброчесної поведінки: здійснення суддею або членами його  сім'ї витрат, що перевищують доходи такого судді та доходи членів його сім'ї; встановлення невідповідності рівня життя судді задекларованим доходам.

«Звичайно, крім змін у законодавстві кардинальні зміни мають відбутися в самому суспільстві.  Задля успіху реформу має  підтримати професійна спільнота та громадськість, тому принципово важливо, щоб законопроект продовжували допрацьовувати найкращі українські та міжнародні юристи – як практики, так і науковці», – переконаний Олексій Філатов.

Законопроект розробила  Рада з питань судової реформи при Президенті, до якої входять 32 експерти. У розробці взяли участь визнані науковці, практикуючі юристи та адвокати, представники Міністерства юстиції, громадських організацій, судді, зокрема – судді Міжнародного суду з прав людини та Конституційного суду у відставці, провідні українські та міжнародні експерти у галузі права.

Проект передбачає нову редакцію Закону України «Про судоустрій і статус суддів», внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції», процесуального законодавства та інших нормативних актів. Законопроект покликаний негайно розпочати судову реформу, продовженням якої стануть зміни до Конституції України.

Окрім проекту Ради з питань судової реформи, Парламент також прийняв у першому читанні проект ініціативної групи депутатів. До другого читання законотворці мусять узгодити проекти, врахувавши кращі пропозиції.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359542.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua