До Різдвяних Василів. Вечір-спомин про Євгена Сверстюка

12 янв, 11:54

"Світлі голоси життя", презентація книги.
За участю лауреатів премії ім. Василя Стуса.
Запрошуємо на вечір-спомин про відомого дисидента та філософа Євгена Сверстюка, який був і залишається голосом совісті та гідності України. Захід відбудеться 14 січня, середа, Будинок Вчителя (вул. Володимирська 57) початок о 18.00.
14 січня кожного року ми традиційно відзначаємо Свято Різдвяних Василів, збираємо особливих гостей та згадуємо Стуса, Симоненка, Чумака, Еллана-Блакитного, які народилися в ці Різдвяні дні. Вже кілька років поспіль саме у цей день оголошуються нові лауреатиоднієї із напрестижніших в країні нагород –премії Василя Стуса. Традиційно вручає цю премію Євген Сверстюк. Він  вручав цю премію ще при совєтському режимі, коли існували тільки державні нагороди, а перша громадська премія сприймалася як політичний виклик.
У цьому році ми вперше проводимо вечір Різдвяних Василів без Євгена Сверстюка.Але небобратство лауреатів премії Василя Стуса різних років скликають усіх розділити з нами цей вечір, згадати Євгена Сверстюка та презентувати його нову книгу “Світлі голоси життя”.

Історик дисидентського руху Василь Овсієнко часто згадує про співзвучність сердець Василя Стуса і Євгена Сверстюка та віднайдені два листи 1979 року. У них Василь Стус писав: «Я – це ти. Я в тобі кращий, ніж я в собі. Тож дай мені змогу вишвалятися. Знаєш, ти мені снився новорічної великої ночі. Для мене ти – синонім совісті, найвища найяскравіша зірка мого небобратства…».
Веде вечір Олександра Матвійчук, координаторка Євромайдану SOS, яка у свій час стала наймолодшим лауреатом премії імені Василя Стуса. Автор сценарію - Олена Голуб, лауреат премії імені Василя Стуса, виконавиця співаної поезії.
Свято Різдвяних Василів відбудеться 14 січня о 18:00 у Будинку Вчителя за адресою: вул. Володимирська 57.
Довідково:
Премія імені Василя Стуса заснована 1989 Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції. Вперше вручалася у Львові. Вже у 1990 набула національного статусу.
Премія присуджується творчим людям, які мають видатні успіхи у своїй галузі, займають виразну громадянську позицію, активно присутні в українському культурному просторі.
Першими лауреатами премії стали художник Опанас Заливаха, літературний критик Іван Світличний та Львівський молодіжний театр в особі режисера Володимира Кульчинського.

Вхід безкоштовний.

Організатор: українське відділення Міжнародного ПЕН-клубу.

Контакти:
067 449 48 39
evromaidansos@gmail.com

Подія у Facebook:
https://www.facebook.com/events/1538825786355886/?ref_notif_type=plan_mall_activity&source=1


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359351.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua