Індекс продовольчих цін ФАО впав у грудні

08 янв, 23:57


2014 рік був третім роком підряд, коли ціни падали на всі групи продовольчих товарів, окрім м’яса

8 січня 2015, Рим — після трьох місяців стабільності щомісячний Індекс цін на продовольчі товари ФАО в грудні впав. Постійні великі поставки та рекордні урожаї разом з сильнішим доларом США і падаючими цінами на нафту стали чинниками зниження.

Індекс продовольчих цін в грудні складав в середньому 188,6 пунктів, знизившись на 1,7% в порівнянні з листопадом, що визвано падінням цін на цукор та пальмову олію.   

Протягом цілого 2014 року середній показник Індексу продовольчих цін складав 202 пункта, що на 3,7% нижче показника 2013 року. Дане падіння триває вже третій рік підряд. 

Зниження показника Індексу виникло всупереч суб-індексу ФАО на м’ясо, який досяг найвищого середнього річного рівня — 199 пунктів, піднявшись на 8,1% з 2013 року. А на відміну від м’яса ціни на зернові упали на 12,5% у порівнянні з попереднім роком; це спричинено прогнозами рекордного урожаю та великими запасами.

Індекс продовольчих цін ФАО – це середньозважений показник змін за місяць міжнародних цін на корзину п’яти продовольчих сировинних товарних груп — зернові, м’ясо, молочні продукти, рослинні масла та цукор.   

Чотири з цих індексів упали в 2014 році на найнижчий рівень, або ж близько до найнижчого рівня за останні п’ять років. 

Всі показники впали окрім м’яса

Середній показник Індексу ціни на зернові склав 183,9 пунктів в грудні, що вище на 0,4% в порівнянні з показником листопада, викликано занепокоєнням тим, що Росія може обмежити обсяги експорту. Тим не менш ріст був спричинений посиленням курсу долара США. Крім того ціни на рис впали в значній мірі на фоні сильних експортних поставок.   

Середній Індекс ціни ФАО на рослинні масла в грудні впав на 2,4%, що означає найнижчий за останні п’ять років показник 161 пунктів, в першу чергу із-за низького попиту на пальмову олію як джерела біодизельного палива, в свою чергу пов’язаного з падінням світової ціни на нафту.

Показник Індексу цін ФАО на молочні продукти впав на 2,3% і складає 174 пункти — це найнижчий рівень від 2009 року, а скорочення імпорту з боку Китаю та Росії залишив великі експортні поставки на міжнародному ринку. В найбільшій мірі впала ціна на сухе молоко, вершкове масло і сир.

Індекс м’ясних цін ФАО також впав в грудні на 1,9% в порівнянні з попереднім місяцем так як посилення долару США приборкав котирування цін на яловичину і баранину з Океанії та свинини з Європи. Тим не менш показник 204 пункти близький до свого історичного місячного максимуму, і на річному рівні виріс на 8,1% в порівнянні з 2013 роком, ставши таким чином єдиною групою товарів, середня ціна котрої виросла за рік.    

Ціна на цукор впала 4,8% до 219 пунктів в грудні в основному завдяки великим поставкам з основних країн-виробників, як наприклад Бразилія. Пониження ціни на нафту призвела до падіння попиту на цукрові культури, використані для виготовлення етанолу, також вплинуло на світовий рівень котирування цукру в грудні.

«Подешевлення ціни нафти в значній мірі вплинуло на цінові тренди товарів, які використовуються у виробництві біотоплива, в першу чергу це цукор, а також пальмова олія, що є найвагомішою складовою в індексі ціни на рослинні масла» — сказав старший економіст ФАО Абдолреза Аббассіан. «Великі запаси, падіння ціни на нафту, очевидно, роблять виробництво етанолу менш привабливим» — також добавив він.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/359164.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua