Щодо коментаря МЗС РФ стосовно використання на ЮУАЕС палива Westinghouse

31 дек, 16:59

 

На сьогоднішній день Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ) узгоджене концептуальне технічне рішення щодо впровадження ядерного палива компанії «Westinghouse» вдосконаленої конструкції на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС та технічне рішення про організацію дослідної експлуатації ядерного палива компанії «Westinghouse» вдосконаленої конструкції на енергоблоці №3 ЮУАЕС. Впровадження ядерного палива компанії «Westinghouse» здійснюється без зауважень та у суворій відповідності до норм та правил ядерної та радіаційної безпеки, визначених українським законодавством.

Нагадаємо, що ЮУАЕС було визначено пілотною станцією в рамках реалізації Програми кваліфікації ядерного палива для АЕС України, мета якої - диверсифікація паливних поставок для вітчизняних ядерних реакторів. У режимі дослідно-промислової експлуатації тепловиділяючі збірки виробництва компанії "Westinghouse" (ТВЗ-W) на ЮУАЕС працюють з 2005 року.

У травні 2014 року компанія "Westinghouse" завершила цикл стендових випробувань збірок допрацьованої конструкції (ТВЗ-WR). Згідно із висновками фахівців Енергоатома та ДІЯРУ, проведені модифікації значно поліпшили споживчі властивості касет. Передусім, внесено значні зміни в дистанціонуючу решітку паливної збірки, що дозволило зробити її міцнішою. Крім того, вдосконалено конструкцію голівки та хвостовика касети.

У вересні 2014 року Держатомурегулювання надало дозвіл на завантаження ТВЗ-WR до енергоблоку №3 ЮУАЕС, яке заплановано здійснити під час планово-попереджувального ремонту енергоблоку. (ППР енергоблоку №3 ЮУАЕС розпочато 6 грудня 2014 року, він триватиме 119 діб).

Одночасне використання в реакторі АЕС ядерного палива від двох різних виробників є загальноприйнятою світовою практикою.

Нагадаємо, що Україна - не єдина держава, яка опікується проектами диверсифікації ядерного палива. Так, влітку чеська енергетична компанія СEZ розпочала переговори з Westinghousе стосовно поставок палива цієї компанії для АЕС Темелін, де як і на ЮУАЕС експлуатуються реактори типу ВВЕР-1000.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/358673.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua