Захист подасть скаргу по справі Хорта до Європейського суду

18 дек, 08:24

Апеляційний суд Вінницької області відмовив народним депутатам Юрію Дерев’янку, Ірині Сусловій, Ігорю Луценку, Дмитру Ярошу, Юрію Левченку та Сергію Мельничуку взяти на поруки затриманого громадського активіста Юрія Хорта Павленка.

За словами правозахисника, члена Ради партії «ВОЛЯ» Олексія Бонюка, який у Вінниці безпосередньо бере участь у захисті підсудного, Апеляційний суд виніс таке рішення, бо вважає, що порука не забезпечить обов’язків, які має взяти на себе Юрій Павленко.

«Утримання під вартою Хорта – абсолютно необґрунтоване. Адже, як з’ясувалося, прокурор ні в Апеляційний, ані в суд першої інстанції жодних відео які доводять причетність Павленка до правопорушень –  не надавав. Тобто нема доказів, що Хорт причетний до будь-яких протиправних діянь. Натомість є безліч свідків, які стверджують, що Павленко не вчиняв цих злочинів і мирно поводився на мітингу», - наголошує Олексій Бонюк.

Він додає, що рішення суду першої інстанції грубо порушує статтю 5 Європейської Конвенції з права людини, коли суд навіть не перевіряв наявність та достовірність наданих доказів.

«Справа Павленка – ідентична тим, які порушувалися міліцією проти активістів Майдану. Як і там,  єдиними доказами проти Хорта є свідчення потерпілих з міліції», - зазначив правозахисник.

Нагадаємо, що в Ухвалі суду від 8 грудня про ув’язнення Юрія Павленка зазначається, що по кримінальному провадженню зібрані докази, де на відео нібито зафіксований обвинувачений, також є заяви про вчинення кримінальних правопорушень та інші матеріали досудового слідства.

За словами Олексія Бонюка, на сьогоднішньому судовому процесі були присутні до 100 громадських активістів. Натомість, суд, який, відповідно до норм КПК, мав би випустити Хорта на поруки народних депутатів, фактично виявив свою нездатність стояти на сторожі закону.

«Суд самоусунувся від застосування норми закону і розгляду всіх обставин, які повинні досліджуватися. Суд заявив, що не повинен перевіряти, чи є обґрунтована підозра у вчиненні діяння Хортом. Адже суд не повинен так «безмежно довіряти» прокуратурі і дійсно має перевіряти чи вчиняла особа злочин», - вважає член Ради партії.

Як розповів людина ВОЛІ, під час судового засідання було кілька показових моментів, які свідчать про ту прірву між судовою владою, якій недовіряють, і громадянами, які зневажають стару систему.

«Коли починалося слухання – увесь зал почав співати гімн України. Натомість, суддя та правоохоронці на це все дивилися з презирством. Також, тільки-но суд сказав, що не задовольняє прохання народних депутатів про поруку, увесь зал за секунду повернувся і став до суду спинами. А у кінці – усі кричали «Ганьба», - ділиться Олексій Бонюк.

«Це показове ставлення до судової системи, яка ніяк не змінилася після Революції Гідності. Влада надалі керується іншими принципами, правилами, цінностями. В свою чергу, прості люди це все відчувають і зневажають і не довірять їй. Може бути всяке, але коли ти виносиш рішення законне та належним чином його обґрунтуєш  – до тебе ніколи не повернеться 100 людей спинами», - відзначив правозахисник.

Він додав, що однозначно захист буде подавати скаргу до Європейського суду з прав людини за неправомірне ув’язнення. А в той час Юрій Павленко буде вимушений перебувати в ув'язненні за діяння, якого не скоював.

Нагадаємо, 8 грудня у Вінниці активіста було затримано за те, що він порвав портрет Президента під час масових протестів громадськості у Вінницькій ОДА. Однак, під час затримання активісту інкримінували підозру в масових заворушеннях і наругу над державною символікою. Люди ВОЛІ, народні депутати Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова (партія «ВОЛЯ»), а також Ігор Луценко (ВО «Батьківщина»), Дмитро Ярош («Правий сектор») і Юрій Левченко («Свобода») хотіли взяти на особисту поруку затриманого, однак Апеляційний суд їхнє клопотання не задовольнив.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/357827.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua