12 грудня в УНІАН відбулась прес-конференція «Трудові права під загрозою: хто допоможе українцям в умовах нового трудового законодавства»

12 дек, 14:42

У прес-конференції взяли участь представники громадської організації «Трудові інінціативи» І.Машек та О.Михальченко, голова Конфедерації вільних профспілок України М.Волинець та програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини М.Щербатюк.
12 листопада 2014 Міністерство соціальної політики оприлюднило новий проект Трудового кодексу, розроблений, очевидно, без залучення соціальних партнерів – профспілок та роботодавців. Проаналізувавши цей документ Конфедерація вільних профспілок України, незалежні експерти та громадські організації дійшли висновку, що проект містить антисоціальні норми, які суттєво обмежують права найманого працівника і суперечать міжнародним стандартам трудового права. На думку експертів, проект є суперечливим і неоднозначним, що може призвести до плутанини у сфері зайнятості та трудових відносин та мати негативний вплив на інвесторів.
Учасники прес-конференції звернули увагу журналістів на той факт, що Україна ратифікувала основні міжнародні конвенції в галузі прав людини, і взяла на себе зобов'язання докладати зусиль щодо покращення соціально-економічних прав. За словами профспілкових лідерів та незалежних експертів, новий проект Трудового кодексу України містить норми, які суттєво погіршують становище працівників та профспілок у порівнянні з чинним законодавством, що істотно порушує принципи Конституції України та міжнародних угод. «Щодо процесу розробки нового проекту Трудового кодексу і наслідків, які він матиме, є серйозні побоювання», - зазначив Трістан Масат, директор програм «Центру Солідарності» в Україні, міжнародної неурядової організації, орієнтованої на права трудящих. «Сьогодні економіка України занадто вразлива, для того, щоб створити ще більше невизначеності і конфліктних ситуацій, і особливо, у сфері зайнятості і трудових відносин. Необхідно провести реформи, які будуть враховуватимуть інтереси всіх сторін і захищатимуть права працівників".
Відповідно до нового проекту роботодавцеві надається право переводити працівника без його згоди строком до одного місяця на інше підприємство чи до іншого роботодавця (стаття 136). При цьому про забезпечення житлом та надання будь-яких інших компенсацій витрат, пов’язаних із переїздом  у документі не йдеться. Проект (стаття 132) надає право роботодавцю перевести робітника до іншого роботодавця на постійній основі за погодженням між роботодавцями, при цьому згода працівника для цього не потрібна. За словами голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця «Подібні положення можна назвати неофеодалізмом. Таким чином через законодавство відбувається закріпачення людей за підприємством».
Обурення профспілковців та правозахисних організацій викликають й інші положення нового проекту. Наприклад, у разі «неповного завантаження» роботодавець і працівник можуть домовитись про розширення трудової функції працівника шляхом включення до неї обов’язків, що відповідно до кваліфікаційних характеристик належать до іншої професії (стаття 84). «Тобто роботодавець не завантажує вас роботою згідно вашої професії і функціональних обов'язків і може додавати будь-які інші обв’язки. Ви маєте виконувати роботу, яка не відповідає вашій кваліфікації і вам це не буде компенсовано», коментує М.Волинець. Також в окремих випадках працівник позбавляється можливості звільнятись за власним бажанням і зобов’язаний компенсувати роботодавцю витрати на його навчання, курси підвищення кваліфікації, семінари, які він проходив (Стаття 85).  Цією ж статтею працівника зобов’язують відмовлятися від сумісництва та подальшої роботи у конкурентів роботодавця. Новий проект передбачає можливість звільнення працівника за розголошення комерційної таємниці, при цьому не вказується, що саме може вважатись комерційною таємницею і, на думку експертів, надає роботодавцю більше можливостей для зловживань.
Михайло Волинець попередив, що в разі прийняття цього проекту Трудового кодексу, що суперечить міжнародним угодам, ратифікованим Україною, і тим самим взяла на себе зобов’язання щодо поваги, захисту і реалізації трудових прав, до України можуть бути застосовані санкції міжнародних організацій, які уважно відслідковують, як змінюється трудове законодавство, чи порушуються  при цьому права людей найманої праці і профспілок. І це може мати серйозні наслідки для України.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/357342.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua