Час перейти від декларацій про зближення є Європою до конкретних дій

10 дек, 14:23

Україна має перейти на новий етап комунікацій зі своїми європейськими партнерами – від заяв до реалізації конкретних програм модернізації власного виробництва, економічного реформування,  адаптації стандартів, регламентів тощо українських компаній  до умов Європи,  вільної торгівлі з нею, а також  започаткування нового типу діалогу між  бізнесом і владою, в тому числі – бізнес-об’єднаннями України і керівництвом Європарламенту,  Єврокомісії,  що базується на продуктивному обміні думками і врахуванні інтересів обох сторін при ухваленні важливих рішень.
І перші кроки у цьому напрямку роблять саме вітчизняні бізнесмени, які налагоджують прямий контакт з європейською владою. Так, у Брюсселі зараз триває візит делегації представників ділових кіл України на чолі з президентом Українського союзу промисловців і підприємців Анатолієм Кінахом. Головна мета європейського візиту – засвідчити, що вітчизняний бізнес і громадянське суспільство, які  абсолютно впевнені у своєму проєвропейському виборі, незворотності інтеграції України в європейський економічний і політичний простір, готові до реалізації конкретних програм на шляху торгово-економічної співпраці з ЄС. 
«Нині  ділова спільнота України, об’єднання бізнесу вийшли на прямий контакт з представниками Європаламенту і Єврокомісії. Відбувається  масштабний діалог, важливість якого важко переоцінити. Ми  взяли на себе цю місію, оскільки наполягаємо на тому, що час реформ і рішучих дій уже настав, але через складну політичну ситуацію в країні їх треба прискорити.  Ми  підтримуємо українську політику реформ і докладаємо для цього максимум зусиль, адже запас міцності країни уже вичерпується», -  заявив А.Кінах. 
Українська делегація бізнесменів засвідчила європейським колегам кардинальну мету – розвивати зі Старим Світом співпрацю в високотехнологічних сферах, а не  перетворюватися  на сировинний придаток ЄС. Наші підприємства намагатимуться постачати на світові ринки наукоємну продукцію   галузей машинобудування, авіабудування, ракетно-космічного  комплексу. Українська делегація повідомила колег з Європи, що втрати поставок продукції машинобудування в країни СНД з початку року склало до 40 %,  і диверсифікація експорту  є вкрай актуальною.  В Україні усвідомлюють, що  комплекс заходів, необхідних для торгівлі такою продукцією, а це процедури стандартизації, сертифікації, пошуку партнерів і т.п., є надзвичайно складним, тож на початковому етапі українські підприємства розраховують на допомогу досвідчених європейських партнерів, в тому числі й ресурсну.
Члени української делегації наголосили на важливості вирішення прагматичних проблем, таких,  як допомога  в адаптації вітчизняного бізнесу до   умов вільної торгівлі з  ЄС у сфері технічних та санітарних стандартів, системах стандартизації та сертифікації ЄС та України,  створенні в Україні лабораторій, сертифікованих згідно з  вимогами ЄС та сучасних європейських сертифікаційних центрів.
Українська делегація уже зустрілася у Брюсселі з керівництвом Комітету з питань торгівлі та митниці Групи підтримки України Європейської Комісії та з керівництвом підрозділу з торговельних аспектів європейської політики сусідства.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/357102.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua