Безхабарна гривня - хабарнику

09 дек, 15:36

У вівторок, 9 грудня 2014 р. о 9.00 на Майдані Незалежності (м. Київ) відбулася вулична акція - Флешмоб «Безхабарна гривня - хабарнику», на якій активісти антикорупційних громадських організацій представили новий антикорупційний інструмент – «Безхабарну гривню».
Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається 9 грудня згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме в цей день в 2003 р. у Мексиці відбулося підписання Конвенції ООН проти корупції. На кінець 2009 р. Конвенцію підписали близько 140 держав. Україна ратифікувала цю угоду у  2006 р.
За останніми даними Transparency International наша держава займає 142 місцем за рівнем сприйняття корупції (дані 2014 р.). Цей показник є одним із найгірших серед всіх країн світу.
За дослідженням Центру Разумкава понад 50% громадян України стикаються з хабарництвом, щоб добитися реалізації своїх законних прав.
Громадяни України стикаються з хабарництвом повсюди: у сфері надання адміністративних послуг, на дорогах, у судах, в медицині, в правоохоронній сфері, освіті та в інших випадках. Багато експертів заявляють, що хабарництво в Україні має масовий характер та є чи не найсерйознішою суспільною проблемою.
В усьому світі дієвим механізмом боротьби з хабарництвом є активне громадське суспільство та принциповість громадян, які відмовляються давати та брати хабарі. Саме такий менталітет необхідно нині сформувати у пересічного українця. 
Громадський контроль за діяльністю чиновників та публічне висвітлення фактів хабарництва – наступна важлива умова для реальної боротьби з хабарництвом.
Щоб зменшити рівень сприйняття хабарництва у суспільних та професійних відносинах Громадська організація «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів» започаткувала ряд проектів, які будуть формувати менталітет несприйняття хабарної поведінки, а також допоможуть звичайним громадянам ефективно протидіяти хабарництву.
Так, 9 грудня 2014 р. на Майдані Незалежності пройшла вулична акція-Флешмоб: “Безхабарна гривня-хабарнику”. Метою якої було розповсюдження серед киян та гостей міста Безхабарної гривні номіналом в нуль гривень, що була розроблена активістами національного руху «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів»! Саме під час флешмобу громадськими активістами було презентовано нульову гривну, а також було проведено театралізоване дійство щодо вручення хабарнику Безхабарної гривні та його подальший арешт. Під час цієї вуличної акції також були розповсюджені Декларації безхабарності та інфографіка про те, як викривати осіб-хабарників, що була розроблена Transparency International Україна.
Одним із головних символів Безхабарної гривні є шина, що палає у вогні, як невідємний атрибут Революції гідності. Цей символ дає можливість знову й знову нагадувати нам про те, що люди не марно помирали на Майдані – вони приносили свою жертву за нову Україну, за безхабарну Україну!
За словами голови громадської організації “Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів” Сергія Гули, головне завдання проекту «Безхабарна гривня - хабарнику» - це надання додаткового інструменту громадянам України у протидії хабарництву у побутовій сфері. З а допомогою цього інструмента можливо, у жартівливій формі, висміяти хабарника та сформувати неприйнятне ставлення до хабарництва у будь-якій сфері суспільного життя.
Проектом передбачається, що серед широкого кола українців буде розповсюджена Безхабарна гривня номіналом в нуль гривен для того, щоб останні могли її надати чиновнику-хабарнику. Також, проектом передбачається поширення інформації про найкращі методи протидії хабарництву у різноманітних сферах суспільного життя. 

Організатор проекту: ГО «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів»


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/356970.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua