Експерти ЕПЛ відвідали заповідні території, постраждалі під час АТО

28 ноя, 08:28

МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) організувала обстеження найцінніших заповідних територій Донеччини, територія яких постраждала під час військових дій. Об’єктами обстеження стали національний природний парк «Святі гори», регіональний ландшафтний парк «Слов’янський курорт» та заповідник «Крейдяна флора», що розміщені в околицях м. Слов’янськ. Експерти дослідили масштаби пошкоджень та відібрали проби ґрунту в місцях обстрілів для подальшого аналізу.

«Тут, в околицях Слов’янська найбільша кількість природних територій на Донеччині. Саме в цьому місці знаходиться основна курортна зона Донбасу, куди традиційно їздять для оздоровлення чимало жителів регіону, – розповідає директор ЕПЛ Олена Кравченко. – Національний парк «Святі гори» та РЛП «Слов’янський курорт» є дійсно найбільш вдале місце для оздоровлення населення на Донеччині, оскільки тут знаходиться р. Сіверський Дінець та найбільший в області лісовий масив. Утворений ними мікроклімат суттєво відрізняється від суворих кліматичних умов степової зони. Натомість, зараз туристична та природна цінність курортної зони значною мірою підірвана, адже саме тут відбулись одні з найбільш драматичних подій за весь період АТО, що неминуче відбились і на природі».

«На території Краснолиманського лісгоспу, що складає значну частину «Святих гір», в багатьох місцях ліс поруйнований внаслідок обстрілів ГРАДами. Понад 1000 гектарів соснових насаджень згоріли внаслідок лісових пожеж, – ділиться враженнями еколог ЕПЛ Олексій Василюк. – Наш візит до Донеччини відкрив й інші, невідомі раніше наслідки для довкілля. В лісах збудована велика кількість бліндажів, окопів і критих траншей – все це вимагало вирубки великої кількості дерев, якими укріпляли фортифікації».

Однією з актуальних проблем лісівництва на звільненій території Донеччини є неможливість ліквідування згарищ у лісах. Причиною цьому є наслідки адміністративної реформи, вивчення якої здійснюється ЕПЛ протягом 2012-2014 років. Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА, створений у 2013 році після ліквідації територіального органу Мінприроди в області, відмовляється видавати дозволи на санітарні заходи у національному парку. Разом з тим, в разі виникнення повторної пожежі, її наслідки обіцяють бути значно масштабнішими.

Юристи та екологи ЕПЛ разом з журналістами «5 каналу» та «Нового каналу» відвідали відділення Українського степового заповідника «Крейдяна флора», що постраждав під час боїв за міст біля с. Закітне. «На території заповідника, що складається з масштабних крейдяних схилів високого берега р. Сіверський Дінець, сьогодні можна знайти купи сміття, сліди військової техніки, фортифікації і воронки від вибухів. При цьому, заповідник – єдина природна ділянка степових крейдяних схилів Сіверського Дінця такого розміру, – розповідає еколог ЕПЛ Алла Войціховська. – Заповідний режим цієї території найбільш суворий з тих, які є в Україні. На території заповідника заборонена будь-яка господарська діяльність і навіть перебування відвідувачів. Проте сьогодні він перетворений на звичайне для сучасного Донбасу згарище, на якому добре видно збудовані з крейди укріплення та місця вибухів снарядів».

ЕПЛ планує подальше відстеження наслідків руйнації довкілля в зоні АТО та розробку заходів по допомозі установам природно-заповідного фонду звільнених територій на сході країни.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/356024.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua