Рада терміново має визнати добровольців учасниками бойових дій

26 ноя, 16:33

 

У перші дні своєї роботи парламент повинен ухвалити зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони були залучені державними або громадськими організаціями або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах АТО. На цьому наполягає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. 

«У законопроекті, який знаходиться на розгляді  в парламенті,  пропонується визнавати учасниками бойових дій осіб, які у складі добровольчих формувань  брали  участь  в бойових діях у зоні АТО в період з 14 квітня 2014 року і до моменту включення добровольчих формувань до складу Збройних Сил України, МВС чи Нацгвардії», – заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

За його словами, також пропонується встановлювати статус інвалідів війни для добровольців, якщо вони отримали каліцтва внаслідок поранення чи травми, отриманих у боях, а також у разі загибелі учасника бойових дій надавати їх родинам відповідний статус.

При цьому громадський діяч наголосив, що саму процедуру отримання відповідного статусу, у разі ухвалення законопроекту, має розробити Кабінет Міністрів України. Вона має бути продуманою, прозорою, обов’язково узгодженою з громадськістю, у жодному випадку не містити зайвих бюрократичних нюансів та не давати приводів для можливих корупційних діянь чиновників, а також не допускати появи «псевдо учасників АТО», як це свого часу було зі статусом «чорнобильців».

Анатолій Кінах нагадав, що законопроект отримав схвальні висновки у відповідних комітетах та комісіях Верховної ради і може бути доповнений та ухвалений уже в перші дні роботи нового парламенту. Водночас він наголосив, що одночасно з утвердженням законопроекту про статус добровольців потрібно розробити і схему фінансування, яке знадобиться для виконання майбутнього закону.

«Депутати обов’язково повинні саме зараз ухваленням цього законопроекту підтвердити турботу, підтримку та піклування держави про своїх захисників. Те, що зараз бійці та волонтери, які добровільно ризикують своїм життям і здоров’ям на фронті абсолютно не захищені, не відчувають власної важливості для держави, є певним деморалізуючим чинником. А захисники Вітчизни мають бути впевненими у тому, що держава потурбується про них і про їхні родини. В таких питаннях політична кон’юктура та конкуренція мають відійти на задній план», - переконаний А.Кінах. 


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/355852.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua