У Раді хочуть створити Комісію з питань люстрації

21 ноя, 08:52

У Верховній Раді може бути створена Спеціальна постійна комісія Верховної Ради з питань люстрації для здійснення парламентського контролю за проведенням процесу люстрації та дотриманням закону України "Про очищення влади".

Про це напередодні заявив народний депутат Юрій Дерев'янко.

За його словами, Комісія буде виконувати три функції: аналітичну, контрольну і законотворчу.

Першим завданням Комісії стане перевірка першого етапу люстрації - так званої автоматичної люстрації, за якою до 27 жовтня всі високопосадовці, які більше року працювали за режиму Януковича, мали б бути звільненими.

"Перший звіт, який повинна подати ця Комісія – це звіт про проведення органами влади люстрації високопосадовців режиму Януковича. Ті керівники органів, які не звільнили осіб, що не пройшли люстраційну перевірку, повинні бути звільнені", - заявив Дерев'янко.

Політик наголосив, що за його інформацією, деякі держчиновники, які мали б попасти до Люстраційного реєстру, досі працюють на своїх посадах всупереч нормам Закону.

Завданням Комісії в аналітичному аспекті буде: постійний аналіз практики застосування Закону через тісну співпрацю з громадським сектором, виявлення недоліків Закону "Про очищення влади" та формування рекомендацій на розгляд Верховної Ради України.

Крім цього, зазначає нардеп, будуть проводитися парламентські слухання з питань проведення люстрації, відкриті засідання з громадськістю за участі громадських активістів та органів, уповноважених проводити люстрацію, постійний розгляд звернень та запитів громадян.

Контрольна функція Комісії це, в першу чергу, контроль процедур проведення люстрації: чи належним чином ведеться Люстраційний реєстр, чи належним чином здійснюються усі процедури оголошення конкурсу на зайняття посад державних службовців, залучення громадськості до процесу люстраційних перевірок, як того вимагає Закон "Про очищення влади".

Тут також будуть використовуватися такі інструменти як звернення, запити та інші акти реагування у випадку виявлення порушення люстраційних процедур, отримання звітів щодо проведення люстрації органами влади.

Чиновників будуть викликати на Комісію для надання свідчень та пояснень - у випадку виявлення зловживань конкретним органом чи чиновником, намагання прихованти інформацію щодо особи, яка підпадає під люстрацію чи інших дій.

Будуть здійснюватися консультації щодо призначення посадових осіб, які уповноважені Законом здійснювати люстрацію та контроль за люстрацією суддів, яка здійснюється на підставі Закону "Про очищення влади" і Закону "Про відновлення довіри до судової влади".

Законотворча функція - це розробка у разі необхідності змін до закону "Про очищення влади" та інших законодавчих актів, які б удосконалювали процедуру люстрації, підготовка висновків та пропозицій щодо інших законопроектів, які стосуються питань люстрації, державної служби чи діяльності органів державної влади.

Це також прийняття рекомендацій, роз'яснень, висновків для органів державної влади щодо застосування закону "Про очищення влади" та закону "Про відновлення довіри до судової влади".

За словами Дерев'янка, пропозиції щодо створення Постійної комісії та її складу будуть розглядатися депутатами в рамках роботи Підготовчої депутатської  групи до першого засідання ВРУ, а рішення щодо створення такої Комісії прийматиме Парламент на своєму першому засіданні.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/355358.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua