Країна на межі соціально-економічної катастрофи

17 ноя, 08:39

Знецінення національною валюти, а відтак – зниження рівня зарплат і  платоспроможності населення, стагнація в промисловому секторі, занепад ринкових відносин,  критичний відтік інвестицій - за перше півріччя цього року їх обсяг зменшився на 50 % порівняно з аналогічним показником минулого року, є наслідком відсутності продуманої державної політики в сфері управління економікою, регулюванні ринку, тривалому ігноруванні нагальних проблем та ухваленні неефективних рішень, зокрема, і через повну відсутність діалогу між владою і громадянським суспільством.

«Порівняно з показниками початку 2014  року гривня девальвувала у майже два рази,  до кінця року очікується падіння ВВП до 8-9 %, і вже нині роздрібний товарообіг  знизився  на 5,3 %, у вересні індекс споживчих цін становив 102,9%, тобто лише за один місяць ціни зросли майже на 3%, а загалом за рік – уже на 16%! Через загальне здорожчання товарів, на очах тане платоспроможність українців, внутрішній ринок «охолоджується». Додайте до цього рекордне падіння обсягів виробництва - за січень–вересень 2014 року спад становив 8,6% порівняно із минулорічним показником – і маємо масштаби небаченої  соціально-економічної кризи», – заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

За його словами, при цьому Кабмін досі не напрацював програми підтримки  і захисту національного товаровиробника та споживача, стимулювання розвитку інвестиційної діяльності, а натомість активно обстоює податкові новації, які ще більше притиснуть бізнес. А.Кінах закликав колег-підприємців негайно об’єднати зусилля навколо аналітичного осмислення ситуації, що склалася, напрацювання плану виведення нашої економіки з кризи, з тим, щоб змусити владу дослухатися  до думки громадськості та експертів, долучати суспільство до ухвалення життєво-важливих для країни рішень, та послуговуватися для цього, перш за все, національними інтересами.

«Український союз промисловців та підприємців та Об’єднання організацій роботодавців України ІІ декаду грудня 2014 року скликають надзвичайний позачерговий з’їзд для екстреного напрацювання шляхів виходу з ситуації. Тільки так, єдиним фронтом ми можемо вплинути на ситуацію та змусити владу усвідомити її  відповідальність перед народом України за ситуацію, що склалася. Зараз всі проблеми списують на війну. Але це не правильно. Оскільки саме хаотичні дії влади в управлінні економікою, а часто і відсутність адекватного реагування на нагальні проблеми спричинили поглиблення кризи», – вважає президент УСПП.

Промисловці наголошують, що час для рішучих дій уже настав, оскільки ані бізнес, ані суспільство не мають запасу міцності. Потрібні міцні  об’єднавчі ідеї, чіткі орієнтири подальшого розвитку, стимули до боротьби. Треба зробити все, щоб поновити довіру громадськості до влади, консолідувати їх зусилля в ім’я загальної цілі – виведення економіки з кризи, подальшого сталого розвитку.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/354980.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua