О детских игрушках для ответственных родителей

02 июл, 12:57

Іграшки є важливим елементом дитячого виховання та впливають на фізичний і розумовий розвиток дитини, відіграють важливу роль в естетичному вихованні, і тому за розробленням, виробництвом і реалізацією іграшок для дітей здійснюється державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Вимоги та норми безпеки асортименту іграшок та ігор для дітей і підлітків встановлюють ДСанПіН 5.5.6.012-98 «Державні санітарні правила і норми безпеки іграшок та ігор для здоров'я дітей» (далі по тексту - Правила), які обов'язкові для  виконання  та визначають критерії безпеки, нешкідливості для здоров'я дітей та вимоги щодо відповідності  віковим морфофункціональним  і  психофізіологічним особливостям  дітей, сприяють їх гармонійному розвитку і забезпеченню оптимальних умов життєдіяльності.

Для виробництва ігор повинні використовувати тільки сировину і матеріали, допущені Міністерством охорони здоров’я України. Матеріали вторинної переробки (не більше 30% домішок до основного матеріалу) допускаються для виробництва  іграшок  (ігор) тільки  для  дітей  віком  більше, як три роки за умови наявності дозволу МОЗ України. Набивні матеріали перед використанням для виробництва іграшок(ігор) дезінфікують.

Натуральні  матеріали  (хутро,  шкіра) використовуються для виробництва  іграшок  та  ігор  для  дітей  старше  3-х  років з обов'язковою попередньою їх дезінфекцією.

Матеріали   для   декоративного  та  захисного  покриття іграшок  (ігор),  за  винятком  ялинкових  прикрас,  повинні  бути стійкими до дії слини, поту та вологої обробки.

Для виробництва іграшок  (ігор) не дозволяють використовувати полімерні плівки, скло, целулоїд, полістирол, кадмієвих барвників.

Деталі, які використовуються для з’єднання частин м’якої іграшки, не повинні мати гострих країв та виступів.

Зверніть увагу, що іграшки  та  ігри,  призначені для складання,  виконання різних ігрових функцій  і  т.п.  повинні  мати  інструкції,  схеми користування, надруковані   на  упаковці,  окремому  листі  або  у вигляді брошури. Інструкції  до ігор повинні бути зрозумілими для дітей тих вікових груп, для яких вони призначені. В  інструкції  (керівництві, схемі по користуванню іграшками,  іграми  або на споживчій упаковці повинні бути вказані правила та види  обробки  іграшок (ігор) - (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація, в разі потреби).
Про безпеку для здоров’я дитини іграшки  (ігри) свідчить наявність  висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи   та  сертифікату  відповідності Держстандарту України.

Отже, вимагайте ці документи при купівлі іграшок для своїх дітей.

Контроль  за дотриманням Правил покладається на органи і заклади Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

При  виявленні  іграшок  (ігор),  що  не   відповідають гігієнічним вимогам,  забороняється їх виробництво або реалізація. Вилучені зразки  іграшок  підлягають  утилізації  у  встановленому порядку з урахуванням виділення шкідливих речовин та продуктів, що можуть утворюватися при деструкції матеріалів.

За порушення вимог санітарного законодавства відповідальні особи притягуються до адміністративної відповідальності.
 
Головний спеціаліст сектору  з гігієнічних проблем здоров'я населення ГУ Держсанепідслужби у м. Києві Зінов'єва  Т.Ю.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/343684.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua