Запад «проспал» ситуацию в Крыму

16 июн, 16:27

Ситуацію в Криму можна було передбачити набагато раніше, але західні країни не хотіли бачити, що там діється. Про це заявила фінська письменниця Софі Оксанен – учасниця конференції «Спадщина тоталітаризму сьогодні», що пройшла цими днями у Празі, пише «Радіо Свобода».

Криза в Україні – у центрі уваги празької конференції. Учасники обговорювали проблеми збереження національної пам’яті, необхідності вивчення злочинів тоталітарних режимів.

Зокрема Мілуше Горска – заступник голови Сенату (вищої палати чеського парламенту) наголосила на необхідності «утримувати в пам’яті часи, коли свобода ще не була очевидною річчю, і 25 років від падіння "залізної завіси" треба звернути увагу на ті країни, де спадщина тоталітаризму все ще «становить реальну загрозу».

«Суть українського уроку в тому, що тоталітаризм не зникає безслідно, він може підняти голову і взяти реванш, — підкреслив на конференції директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Двадцять три роки незалежності продемонстрували — неподолане тоталітарне минуле деформує сьогодення, наближаючи його до своїх спотворених стандартів».

На конференції Україна розглядалася як важливий елемент Європи, зокрема екс-очільник парламенту Литви євродепутат Вітаутас Ландсберґіс заявив: «Україна зараз бореться не тільки за своє існування. Від того чи вона вистоїть в боротьбі з Росією залежить майбутнє всієї Європи».

Роблячи аналіз тоталітарної спадщини в Україна в контексті історії Євромайдану Андрій Когут, заступник директора Центру досліджень визвольного руху, підсумував: «Шукаючи і прагнучи України в Європі, Україна змогла знайти "Європу" в Україні. І це той здобуток, який відкриває перед нами нову перспективу та поза всяким сумнівом робить нас важливими не тільки для Сходу, але й для Заходу».

Серед учасників празької конференції – колишній президент Литви Вітаутас Ландсберґіс, український історик Володимир В’ятрович, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, російський дисидент Олександр Подрабінек, польський дослідник з  Інституту національної пам’яті Кшиштоф  Персак, голова чеської Конфедерації політичних в’язнів Надєжда Кавалірова, а також низка політиків, учених, дисидентів з Німеччини, Швеції, США, Румунії Угорщини, Словаччини, Австрії, Естонії.

Лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву вручили нагороду Платформи європейської пам’яті та сумління за особистий внесок та невтомні зусилля у захисті прав людини та фундаментальних демократичних цінностей та свобод у добу тоталітарного Радянського союзу й у часи незалежної України.

Дводенну міжнародну конференцію в Празі «Спадщина тоталітаризму сьогодні» організувала Платформа Європейської пам’яті та сумління під патронатом заступника голови Сенату парламенту Чехії Мілуше Горської у співпраці з Міжнародним Вишеградським фондом, чеським Інститутом з вивчення тоталітарних режимів під егідою Міністерства культури Чехії.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/342172.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua