В интернет выложили журнал украинской «бандеровской» молодежи

30 май, 10:29

120 номерів унікального українського молодіжного часопису XX-го століття «Молоде Життя» оприлюднили в Електронному архіві визвольного руху avr org ua. На яких ідеях виховували покоління Бандери і Шухевича — можна буде переглянути на сторінках журналу онлайн.

Як розповів упорядник колекції, пластун Юрій Юзич, журнал містить багато інформації по життя і діяльність пластової організації, офіційні повідомлення пластового проводу. «Часопис просував ідеї патріотизму і героїзму, прививав українській молоді любов до України. Він містив також поезію і художню літературу. Свої статті і замітки в часописі публікували Степан Охримович, Богдан Кравців і Володимир Янів. Саме у "Молодому житті" розкрився літературний талант племінника Лесі Українки — Юрія Косача, який друкувався під своїм пластовим псевдонімом "Орлине перо"», — розповів Юрій Юзич.

За словами дослідника, часопис «Молоде Життя» протягом 1921-1930-х років друкувався у Львові під польською окупацією, пізніше видали кілька номерів на еміграції в Празі. З 1933 року вихід журналу припинився і відновився у 1946 році у Німеччині, а згодом у США.

«Цей журнал читали і на ньому виростала ціла генерація пластової молоді, яку тепер знаємо як покоління Бандери і Шухевича. Упевнений, що електронна версія часопису допоможе краще зрозуміти характер молодих учасників визвольного руху», — зазначає Юрій Юзич.

Видання за 1921-1933 скопіював Святослав Мудрик у Львівській національній науковій бібліотеці імені В. Стефаника; видання за 1946-1959 роки відсканувала пластунка Світлана Трач у бібліотеці станиці Тернопіль Пласту.

Колекція доступна за посиланням: http:// avr org ua/index.php/ROZDILY_RES?idUpCat=550

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr org ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 14825 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/340220.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua