На Черниговщине есть дом с драконами

22 фев, 22:53

На початку 20-го сторіччя Чернігів переживає справжній будівельний бум. Серед переважно дерев'яної одноповерхової міської забудови одне за одним зростають високі і красиві цегляні будівлі державних установ і громадських організацій.

 

Місто, а особливо його центральна частина, починає набувати властивого губернському центру вигляду. Нажаль, час і війни до невпізнання змінили обличчя Чернігова. Багато будівель були зруйновані. Тому особливої цінності сьогодні набуває кожен старовинний будинок, що зберігся. Адже старі будівлі є носіями пам'яті, без якої історія будь-якого народу стає мертвою і незрозумілою. Одна з таких будівель збереглася до наших днів на проспекті Миру 16 А.

 

Вона добре відома місцевим жителям як музичне училище імені Ревуцького. Після ліквідації в Російській імперії кріпацтва, держава і суспільство зіткнулися з великою кількістю проблем, що не стояли перед ними раніше. Однією з них стала турбота про людей, які від народження або через хвороби і каліцтва позбавлені зору. А таких було чимало. За статистичними даними, у 1886 році сліпі складали 0,2% від загальної кількості населення імперії. У Чернігівській губернії проживало 4312 незрячих, або 0,21% всіх жителів.

 

У Чернігівському повіті таких налічувалося 283, а в самому губернському центрі був зареєстрований 51 сліпий. Характерно, що серед позбавлених можливості бачити, чоловіків було більше. По Чернігівській губернії сліпі розподілялися таким чином: чоловіків - 2274, жінок - 2041, дворян - 23, осіб духовного стану - 11, купців - 3, міщан - 239, селян - 2802, козаків - 1077, солдатів - 144, іноземних підданих - 3, інших - 10. Найскладнішим завданням, що стояло перед цими людьми, поза сумнівом, було отримання освіти. Цим важливим питанням на загальнодержавному рівні займалося «Опікування Імператриці Марії Олександрівни про сліпих дітей». Його відділення було відкрито в січні 1893 року і в Чернігові.

 

Одночасно почала роботу і школа, де навчали грамоті незрячих підлітків. Розмістилася вона у центральній частині міста на перехресті вулиць Воздвиженської (князя Чорного) і Святославської (проспект Миру), у садибі, виставленій на продаж за борги Чернігівським міським суспільним банком. Садиба займала ділянку площею 1 десятину 200 кв. сажнів (більше гектара) і складалася з двох будинків, в одному з яких було десять кімнат, а в другом-сім. Покупка обійшлася Опікуванню у - 10500 рублів.

Заклад був офіційно відкритий 10 січня 1893 року і у народі отримав назву «Будинок сліпих». Спочатку в ньому було небагато вихованців. На їх утримання земство виділяло 2000 рублів на рік. Крім того, тільки в 1893 році Опікуванням було зібрано 6500 рублів добровільних пожертвувань. Кошти на утримання школи і інтернату поступали також від зборів на добродійних вечорах, концертах і інших масовихакціях. Відомо, що чернігівець Яковлєв Олександр Якович заповів Чернігівському Опікуванню про сліпих дітей величезну на ті часи суму -12 тисяч рублів. 12 січня 1897 року відбулося освячення влаштованої при «Будинку сліпих» будинкової церкви Св. Цариці Олександри.

Ця будівля існує і сьогодні. Влітку того ж року були проведені перші публічні іспити вихованців училища, які показали відмінні результати. Втім, не всі ставилися до проблем школи сліпих з належним розумінням. Коли в 1914 році Рада Марийського Опікування повідомила міськууправу проте, що незабаром з Києва до Чернігова прибуде баржа з цеглою для споруди нової будівлі училища і попросив безкоштовно виділити місце для вивантаження, йому було в цьому відмовлено з незрозумілих причин.

Проте, протягом 1914-1916 років нову будівлю всежтаки звели. Вона мала три поверхи, перший з яких знаходився в цоколі і виходив фасадом на Святославську вулицю. У роки Великої Вітчизняної війни «Будинок сліпих» не постраждав і на його стіні, зі сторони пр. Миру до сьогоднішнього дня збереглися навіть металеві прикраси у вигляді драконів. Не відомо, чи був вкладений у ці деталі оформлення інтер'єру будівлі якийсь зміст.

Можна припустити, що дракон - це персонаж міфології стародавніх слов'ян Хала, який міг перетворюватися на орла і напускати на землю тьму.

 

Инф.siver.info


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/283097.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua