Сучасні будматеріали та технології будівництва дерев’яних будинків

27 июл, 15:14

Останнім часом думка про те, що котедж для постійного мешкання може бути тільки кам'яним, поступово відходить у минуле. Нині широко поширена технологія, за якою збудований із звичайного брусу котедж обкладається зовні одним рядом цегли, а проміжок, що залишився, заповнюється утеплювачем. Такий дім залишається теплим в найсуворіші морози, а влітку не нагрівається. 

Якщо раніше основним видом повністю дерев'яного будинку був дім, зроблений з колод, зрубу, то тепер таким став дім з брусу. Оскільки в перерізі брус є квадратом або прямокутником, а складається швидко і просто, він дає можливість архітектору спроектувати дім досить складної і цікавої форми. Єдиний недолік звичайного (непрофільованого) брусу - можливість виникнення щілин при усадці. Уникнути продування вітром можна, якщо із зовнішнього або внутрішнього боку такий дім  обшити вагонкою, сайдінгом. 

Непоганий дім з лафета - колоди, що має плоскі поверхні з двох боків. Лафет дешевший, ніж брус, при цьому є таким же теплим. Оскільки дім з нього складають так само, як зі звичайної колоди (із спеціальним пазом), щілини виникають рідко, і дім залишається теплим і не продувається вітром. 

Окрім звичайної колоди і бруса, останнім часом набули поширення профільований брус, клеєний брус і оциліндрована колода. На відміну від звичайного бруса, в профільованому вирізані спеціальні пази, завдяки яким складена з нього конструкція навіть після висихання не має щілин і не продувається вітром. 

Клеєний брус можна віднести до еліти будматеріалів. Дошки обробляються в сушарках, стругаються і склеюються на пресі в певному порядку. Одержаний матеріал є одночасно будівельним і декоративним. Клеєний брус володіє підвищеною міцністю. З його допомогою можна перекрити приміщення великої площі без використання підпірних стовпів і стін. При цьому перекриття матимуть невелику вагу. Призначений для зведення стін, клеєний брус зазвичай буває профільованим. Стіни з такого матеріалу не дають усадки, не жолобляться. 

Оциліндрована колода обов'язково має напівкруглий паз, що дозволяє йому ідеально прилягати до нижнього вінця. Між колодами навіть після усадки не утворюються щілини. Оциліндрована колода зазвичай має природну вологість, тож дім з нього дає істотну усадку, в процесі висихання на колодах з'являються глибокі тріщини. В процесі оциліндровки від колоди залишається серцевина, більш схильна до гниття. За довговічністю такий матеріал поступається звичайній колоді, і дім вимагає обов'язкового біозахисту. 

Уникнути проблем з пиломатеріалами природної вологості можна двома шляхами: 1). купити вже висушений згідно з вимогами стандартів, на спеціальному устаткуванні піломатеріал або просушити вже куплений. Вартість сушки додасть до ціни пиломатеріалів приблизно 25%, але за короткий строк ви одержите набагато більш високоякісний матеріал; 2). просушити піломатеріал в природних умовах. Для цього він укладається під відкритим з боків навісом на протязі, в затіненому місці. Кожен шар прокладається поперечними вузькими брусками. В процесі природного сушіння необхідно контролювати піломатеріал на наявність цвілі під прокладеними брусками. У такому вигляді піломатеріал повинен сушитися приблизно 20-30 днів. 

Перш ніж придбати пиломатеріали або вироби з них, необхідно визначити, для чого вони будуть використовуватися, і підібрати характеристики деревини залежно від її породи.

Інф. Derevo.info

 


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/26285.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua