Роботи потоваришують з тарганами

27 июл, 10:19

Бажання позбутися від комах, що нав'язливо прагнуть приєднатися до людини в її помешканні, часом набуває неймовірних форм. Швейцарські вчені, щоб винищити тарганів, збираються впровадити в стан ворога мініатюрних роботів, які змогли б очолити плем'я тарганів й вивести його геть. 

Розробка, що одержала назву ІnsBot (іnsect-lіke robot, "комахоподібний робот"), наслідує запах й рухи комах настільки, що таргани приймають його за "свого". На думку вчених, це перший крок до розуміння поведінки колективних тварин, таких, як таргани, які не мають лідера, а покладаються на "колективний розум". Предметом дослідження є змішане суспільство, що складається з живих організмів і роботів. 

Умовно кажучі, ІnsBot "заводить друзів" серед тарганів, які починають наслідувати його поведінку. У ході експерименитів у мініатюрного робота виходило залучити за собою групу тарганів і вивести її з темного місця на більше освітлену ділянку, незважаючи на те, що для тарганів більш до вподоби темрява. Як стверджують вчені, комахи слідкували за ІnsBot у силу "товариських відносин" (жаль, що ми не знаємо думки з приводу експерименту самих тарганів). 

ІnsBot являє собою досить складну конструкцію, здатну аналізувати навколишнє оточення, зокрема , оцінювати умови світла й реагувати на поводження інших особин. Робот за розмірами співвідносин зі своїми хітиновими "друзями", але на відміну від них, керуєтьсяься за допомогою бездротового каналу зв'язку. 

Експерименти з ІnsBot - частина європейського проекту Leurre, присвяченого вивченню проблем, що виникають на межі біології й робототехніки. Вчені думають, що вони зможуть використати роботів, щоб керувати поведінкою тварин. Щодо практичного застосування, наводяться випадки, коли роботи змогли б запобігти загибелі овець, що зістрибують зі стрімчаків, або вивести тарганів з житла людини.

Инф. Освітній портал


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/26204.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua