Чи відмовиться Чехія від систем ПРО?

12 ноя, 10:35

Останні вибори до органів місцевого самоврядування і вибори однієї третини сенату Чеської республіки підтвердили впевнену перемогу лівих сил. Перед нинішнім правоцентриським урядом Мірека Тополянека в найближчому майбутньому постане чимало складних нерозв’язаних проблем.
Опозиційні соціал-демократи і комуністи неодноразово намагались знайти достатню кількість голосів для вираження вотуму недовіри уряду, до цього часу їм це не вдавалось.
Основні бої в політикумі точаться навколо того, який чеський уряд буде головувати в ЄС з першого січня – нинішній консервативний чи соціал-демократичний. І справа не стільки в тому, яку політику буде сповідувати Євросоюз наступні півроку, а те, якою Чехія зарекомендує себе в очах Старої Європи. Чехія завжди відрізнялась від своїх сусідів по регіону вищим рівнем розвитку промисловості, меншою революційністю, і, звичайно, була  менш проамериканською. Дуже важливо зараз показати виважену і корисну для всієї Європи політику. Такі плани чеської політичної еліти не зовсім співпадали з політикою кабінету міністрів Мірека Тополянека. Цей політик завжди намагався зберегти політично суверенну Чехію, подібно до політики британського, нідерландського уряду, чи інших євроскептиків. Та навіть у власній партії є чимало прибічників подальшої євроінтеграції.  За свідченням деяких ЗМІ, Тополянек вже в грудні може втратити крісло прем’єра, і крісло голови партії.  Він вже відмінив свою офіційну поїздку до Штатів, щоб зайвий раз не давати опонентам звинувачувати у проамериканській політиці нинішнього уряду.
Складається ситуація, коли встановлення радару американської системи протиракетної оборони, про який США домовлялись з чеськими консерваторами,  стає невигідним нікому з політичного керівництва держави. Голосування в Сенаті Чеської республіки, яке остаточно має дати відповідь на питання, чи згодна Чехія на встановлення систем ПРО, перенесено на грудень, щоб за цей законопроект голосував вже оновлений (читай: поповнений соціал-демократами) сенат. Неважко здогадатись,за  що проголосує нова ліва більшість есдеків і комуністів разом з частиною  незгодних консерваторів. Прикметно, що американські військові високопосадовці заявляють про цьому про існування “плану Б” по розміщенню радара, дивлячись про цьому, мабуть, в сторону Прибалтики.  На думку більшості чеського населення, членство в НАТО вже повинно давати гарантію колективної безпеки, додаткові заходи озброєння не потрібні.   

Олександр Стаднік

Інф. e-news.com.ua


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/181870.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua