Удосконалення законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій

17 фев, 10:54

15 лютого 2006 року в Державній податковій адміністрації України відбулося обговорення законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

У робочій нараді взяли участь заступники Голови ДПА України Борис Горбанський та Людмила Ходос, народний депутат України, президент Асоціації “УкрЕККА” Володимир Бондаренко, представники міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, об’єднань підприємств та асоціацій.

Відкриваючи засідання, Борис Горбанський охарактеризував проект нового Закону, зупинившись на основних його складових.

Існуюча на сьогодні значна кількість регуляторних актів, які регламентують порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), роблять цю процедуру надто громіздкою, складною та невиправданою в часі. Це призвело до незадоволення суб’єктів господарювання. Адже, касова техніка на теперішній час не є помічником у роботі підприємців, а, навпаки, створює зайві проблеми та стає причиною виникнення конфліктів з контролюючими органами. До того ж, жорстке регулювання порядку застосування фіскальної функції не дає очікуваного економічного ефекту. Так, роздрібна торгівля, в якій найактивніше використовується касова техніка, включає в себе значний відсоток малоприбуткових та збиткових підприємств, що суперечить самій її природі.

Всі ці фактори призвели до необхідності розробки докорінно нової концепції порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій, яка викладена у запропонованому податківцями законопроекті.

Дія законопроекту поширюється на всіх суб’єктів господарювання та осіб, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі, крім випадків передбачених законопроектом. В тому числі, дію законопроекту пропонується поширити на операції з надання послуг та ті операції, які здійснюються суб’єктами господарювання, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування та реалізують коштовні товари, товари тривалого вжитку а також товари, що мають гарантійний термін використання. Ця норма спрямована на забезпечення захисту прав споживачів при придбанні ними товарів та послуг.

За умови прийняття законопроекту, реєстратори розрахункових операцій набудуть подвійної функції. Вони використовуватимуться, по-перше, для друкування розрахункового документу, який забезпечує покупцеві товарів (послуг) захист його прав в адміністративному та судовому порядку, по-друге, як пристрій для полегшення суб’єктам господарювання обліку проведених розрахункових операцій та обсягів реалізованих товарів (послуг).

Одна з відмінностей проекту закону – це те, що підприємці матимуть право, з числа реєстраторів розрахункових операцій, сертифікованих в Україні, вільно обирати касову техніку за ціною та технічними можливостями.

Пропонується спростити і процедури обов’язкової перевірки та реєстрації касової техніки. Суб’єкт господарювання буде зобов’язаний лише письмово повідомити податковий орган про початок застосування сертифікованого реєстратора, та в подальшому подавати звітність про обсяги розрахункових операцій, проведених з його використанням. Єдиною вимогою до РРО буде обов’язкове роздрукування розрахункового документа та контрольної касової стрічки. Крім того, законопроектом передбачено, що касова стрічка може мати електронний вигляд.

Поряд із лібералізацією норм законопроекту пропонується підвищити відповідальність за їх не виконання, а саме, збільшити розмір фінансових санкцій. Найменший штраф, у розмірі 1 мінімальної заробітної плати, передбачено за неподання звітності, найбільший, 30 мінімальних заробітних плат – за незастосування реєстратора розрахункових операцій взагалі, у всіх інших випадках порушень норм законопроекту штраф становить 10 мінімальних заробітних плат.

Проект нового Закону викликав жваве обговорення серед присутніх. Народний депутат України Володимир Бондаренко висловив свої пропозиції щодо удосконалення деяких його норм. Він зазначив, що запропонований податківцями законопроект потребує доопрацювання за участі всіх зацікавлених сторін. Потрібно детальніше розглянути деякі аспекти, що дозволить виробити більш прийнятний Закон.

Вислухавши усі зауваження, побажання та пропозиції присутніх, Борис Горбанський зазначив: “Це – складне питання, тому ми і вирішили провести цю нараду. Дякуючи вашим пропозиціям, ми зможемо досягнути оптимального варіанту, який влаштовуватиме всіх”.

"ДПАУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/121171.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua