МНС ретельно слідкує за виконанням Плану заходів до 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи

09 мар, 10:52

У Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи відбулося засідання Громадської колегії та координаційної ради під головуванням Василя Дурдинця і заступника Міністра Володимира Холоші. Засідання проводилося з метою підбиття підсумків та вирішення нагальних проблем щодо підготовки та проведення заходів, пов’язаних із 20-ми роковинами Чорнобильської катастрофи. Про реальний стан справ детально поінформував Володимир Холоша. За його словами, вже проаналізовано виконання всіх пунктів Плану заходів, яких усього 65. За інформацією міністерств, відомств, обл(міськ)держадміністрацій повністю виконані 5 заходів, 33 знаходяться на виконанні, а по 25 термін виконання не надійшов.

На жаль, є невиконані заходи, термін яких пройшов у січні-лютому 2006 року. Передусім, не прийнята постанова Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів на будівництво житла для людей, які потребують поліпшення житлових умов, інвалідів І групи, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, а також сімей із дітьми, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи та потребують особливого догляду. Василь Дурдинець повідомив, що Проект цієї постанови завізований Мінфіном, Мінекономіки, доопрацьований і надісланий на розгляд Мін’юсту. Отримавши правовий висновок від останнього, Проект буде направлений на розгляд Уряду.

Є ще новини, радіти яким не доводиться. Досі не прийняте рішення про створення Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф, що МНС пропонував ще у грудні 2005 року. Даний Проект уже погоджений із Мінкультури, МОН, Мінекономіки, НАНУ, Держкомархівом. Однак Мінфін його не погодив, мотивуючи це тим, що Державний науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф необхідно створити при Міністерстві культури. Вирішення цього питання ускладнилося. Тому представники МНС запропонували розглянути це питання на черговому засіданні Оргкомітету. В свою чергу Держкомтелерадіо вважає недоцільним проведення міжнародного благодійного телемосту “Дзвони Чорнобиля” (Київ – Москва – Мінськ) за участю Євробачення і пропонує відмовитись од зазначеного заходу. Ситуація погіршується ще й від того, що окремі міністерства, відомства, обл(міськ)держадміністрації та громадські організації не надають інформації про стан підготовки та проведення заходів, пов’язаних із річницею Чорнобильської катастрофи. І це незважаючи на те, що нормативно-правовими актами вони повинні надавати МНС інформацію про стан виконання чинного законодавства у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Не вбачаючи іншого виходу, МНС запропонувало Оргкомітету ті заходи, головні виконавці яких не надають інформацію і не виконують їх, виключити з Плану заходів.

Крім того, міністерствам, відомствам та облдержадміністраціям було рекомендовано розробити плани заходів, пов’язаних із 20-ю річницею, і щомісячно інформувати МНС про стан їх виконання. “Я вважаю, – наголосив заступник Міністра Володимир Холоша, – що, напевно, кожна з громадських організацій також повинна була б розробити свої плани заходів. І нічого б не сталося, аби поінформувала про його виконання якщо не МНС або Оргкомітет, то членів своєї організації чи ЗМІ”.

До більш приємної частини засідання відноситься інформація щодо нагородження. Державні нагороди України, як відомо, є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною. На даний час від обласних державних адміністрацій та Києва, крім міста Севастополь, надійшли пропозиції нагородити 127 людей. Із міністерств і відомств вони є лише від Міноборони та РНБОУ, де кількість запропонованих кандидатів на нагороду становить 8 чоловік. Проте матеріали від міністерств продовжують надходити щодня, і, можливо, у перспективі, кількість тих, хто буде нагороджений, зросте. Що стосується Чорнобильських громадських організацій і фондів, то тут картина досить зрозуміла – 150 клопотань про нагородження. Працівники Міністерства разом із представниками чорнобильських організацій у цьому напрямку зробили звірку, по можливості виключили дублювання. Отже, на сьогодні налічується 285 людей, представлених для відзначення державними нагородами.

У цілому, підсумовуючи проведене засідання, можна твердо сказати, що підготовка до 20-х роковин Чорнобильської катастрофи проходить з усією відповідальністю та ретельністю, особливо з боку МНС. “До трагічної дати залишилося менше двох місяців. Тому для виконання вже затвердженого Плану заходів нам усім необхідно докласти максимум зусиль і бажано інформувати про стан його виконання” - ще раз підкреслив Володимир Холоша.

"Урядовий портал"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119974.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua