Закон про заборону створення банків з іноземним капіталом

13 мар, 12:59

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону "Про заборону створення банків з іноземним капіталом, набуття нерезидентами істотної участі у банках та відкриття філій банків-нерезидентів на території України", внесений народним депутатом П.Буждиганом та іншими

За словами автора, сьогодні в Україні спостерігається активізація іноземного банківського капіталу, зокрема, зростання кількості банків з іноземним капіталом. В країні діє 22 банки з іноземними інвестиціями, у тому числі 9 з них зі 100-відсотковим іноземним капіталом. Після купівлі ЯаігГеізеп Іпіегпаїіопаї 93,5% акцій банку "Аваль" (Київ), другого за розміром банку в Україні, доля участі іноземного капіталу у банківській системі країни досягає 25 %. У разі подальшого продажу ще двох-трьох великих українських банків, ця доля досягне 40 %.

П.Буждиган вважає, що "має місце поступове поглинання вітчизняного банківського сектору іноземним капіталом. Поряд із цим Національний банк України має наміри дозволити створення в Україні філій банків-нерезидентів, що загрожує поступовим витісненням українських банків на більш ризиковані ринки, а згодом - взагалі із банківського сектору країни".

За прогнозами Асоціації українських банків, неконтрольований прихід іноземного капіталу у банківський сектор призведе до встановлення контролю іноземними банками над найбільш ефективними сферами діяльності, припинення фінансування вітчизняних конкурентних виробництв, малого та середнього бізнесу, підтримка якого, як правило, не належить до сфери інтересів міжнародних банків. "Водночас, не виключається можливість приходу в Україну філій банків з невисоким рейтингом, які у подальшому можуть використовуватися для витоку капіталу та відмивання "брудних коштів", - наголосив П.Буждиган.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів "Про Національний банк України" та "Про банки і банківську діяльність".

Зокрема, із Закону "Про Національний банк України" виключається норма, що встановлює повноваження Правління Національного банку приймати рішення про умови допуску іноземного капіталу до банківської системи України. А Закон "Про банки і банківську діяльність" доповнюється нормами щодо заборони набуття нерезидентами істотної участі у банку та відкриття на території України філій банків-нерезидентів. У зв\'язку із встановлення заборони на створення нових банків з іноземним капіталом і набуття діючими банками статусу банку з іноземним капіталом із цього закону пропонується виключити статті 22, 23 щодо отримання дозволів на створення банків з іноземним капіталом та особливостей їх державної реєстрації.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119763.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua