Корпоративне управління в українських банках

16 мар, 17:20

ПРЕС-РЕЛІЗ:

АУБ і IFC співпрацюватимуть щодо розвитку

корпоративного управління в українських банках

16 березня 2006 року у м. Києві відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Асоціацією українських банків (АУБ) та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC).

З боку Асоціації українських банків Меморандум підписав Президент АУБ Олександр Сугоняко. З боку Міжнародної фінансової корпорації – керівник Проекту «Корпоративне управління в банківському секторі України» Дезмонд О’Майнік.

По закінченню церемонії підписання Олександр Сугоняко та Дезмонд О’Майнік дали спільну прес-конференцію на тему: “Корпоративне управління в українських банках – запровадження міжнародних стандартів”.

Як повідомили учасники прес-конференції, основною сферою співпраці, зазначеної в Меморандумі, є сприяння розвитку та покращенню рівня корпоративного управління в банківському секторі України. Зокрема, Меморандум передбачає проведення спільної роботи з аналізу чинного законодавства, що регулює питання корпоративного управління в банківській сфері, та підготовку пропозицій щодо його удосконалення; спільну участь в роботі різноманітних робочих груп, комісій чи комітетів, у тому числі органів виконавчої та законодавчої влади (НБУ, Кабінет Міністрів та Верховна Рада України) з питань розвитку та покращення рівня корпоративного управління; взаємний обмін досвідом, інформацією і матеріалами тощо. З метою підвищення рівня обізнаності українських банків з міжнародною практикою корпоративного управління планується проведення спільних семінарів, круглих столів, брифінгів, інших заходів для комерційних банків.

За словами учасників прес-конференції, налагодження співпраці по цьому напрямку є дуже корисним. Корпоративне управління у банківському секторі, – наголосив Дезмонд О’Майнік, – включає способи, якими державні установи, Спостережні ради банків та вище керівництво банків регулюють свою діяльність та діяльність банків. Воно спрямоване на захист інтересів клієнтів та вкладників, становлення належного рівня поінформованості між органами управління банку, його власниками та клієнтами.

Президент АУБ Олександр Сугоняко повідомив, що в рамках співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією вже на найближчий час заплановано конкретні кроки з організації спільної роботи з доопрацювання Закону України “Про банки і банківську діяльність” в частині посилення вимог до корпоративного управління банками, зокрема розмежування повноважень Ради та Правління банку, підвищення кваліфікаційних вимог до членів Ради банку та підвищення відповідальності Ради та Правління банку за кінцеві результати його діяльності.

Керівник Проекту IFC Дезмонд О’Майнік також підкреслив, що подібні Меморандуми про співпрацю підписані IFC і з регіональними банківськими союзами – членами АУБ: Харківським банківським союзом, Асоціацією банків Львівщини, Дніпропетровським банківським союзом, Кримським банківським союзом, Одеським банківським союзом.

Наголошуючи на важливості поглиблення такої співпраці, Президент АУБ відзначив, що належна практика корпоративного управління дозволить банкам підвищити ефективність своєї діяльності та управління ризиками; отримати легший доступ до іноземних ринків капіталу і знизити вартість ресурсів; залучати стратегічних інвесторів, а також зміцнити свою репутацію, підвищити надійність банків, рівень довіри клієнтів та інвесторів.

Прес-служба Асоціації українських банків

Прес-служба Проекту Міжнародної фінансової корпорації «Корпоративне управління в банківському секторі України»

Довідково:

Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC), член Групи Світового Банку, стимулює залучення стабільних інвестицій у приватний сектор країн з перехідною економікою. IFC мобілізує капітали на міжнародних фінансових ринках, допомагає клієнтам забезпечити суспільну стабільність та надає консультативну підтримку урядам і приватним компаніям в рамках програм технічної допомоги. З часу свого заснування в 1956 році до 2004 року Міжнародна Фінансова Корпорація виділила понад 44 мільярди доларів США власного капіталу і залучила додаткові 23 мільярди доларів США, які були інвестовані у 3 143 компанії у понад 140 країнах, що розвиваються. В Україні IFC працює з 1993 року, надаючи інвестиції та здійснюючи проекти технічної допомоги. Прямі інвестиції IFC у підприємства України сьогодні складають близько 200 мільйонів доларів США.

член Групи Світового Банку, стимулює залучення стабільних інвестицій у приватний сектор країн з перехідною економікою. IFC мобілізує капітали на міжнародних фінансових ринках, допомагає клієнтам забезпечити суспільну стабільність та надає консультативну підтримку урядам і приватним компаніям в рамках програм технічної допомоги. З часу свого заснування в 1956 році до 2004 року Міжнародна Фінансова Корпорація виділила понад 44 мільярди доларів США власного капіталу і залучила додаткові 23 мільярди доларів США, які були інвестовані у 3 143 компанії у понад 140 країнах, що розвиваються. В Україні IFC працює з 1993 року, надаючи інвестиції та здійснюючи проекти технічної допомоги. Прямі інвестиції IFC у підприємства України сьогодні складають близько 200 мільйонів доларів США.

Проект «Корпоративне управління в банківському секторі України» здійснюється за фінансової підтримки Державного секретаріату з економічних справ Швейцарії (www.ifc.org/ubcg )

Державний секретаріат з економічних справ (seco) Швейцарської Конфедерації є органом, до компетенції якого належить вирішення усіх основних питань економічної політики. Метою seco є створення базових умов регуляторної та економічної політики, які сприятимуть розвитку бізнесу та процвітанню суспільства в цілому.

Seco представляє Швейцарію у великих міжнародних торгових організаціях та на міжнародних переговорах. Seco також проваджує діяльність, спрямовану на зменшення бідності та надання допомоги країнам з перехідною економікою щодо побудови стабільного демократичного суспільства та життєздатної ринкової економіки. Щороку Швейцарія витрачає приблизно 1,9 мільярдів швейцарських франків на співпрацю з розвитку та надання іншим країнам допомоги, пов‘язаної з переходом до ринкових умов господарювання.

член Групи Світового Банку, стимулює залучення стабільних інвестицій у приватний сектор країн з перехідною економікою. IFC мобілізує капітали на міжнародних фінансових ринках, допомагає клієнтам забезпечити суспільну стабільність та надає консультативну підтримку урядам і приватним компаніям в рамках програм технічної допомоги. З часу свого заснування в 1956 році до 2004 року Міжнародна Фінансова Корпорація виділила понад 44 мільярди доларів США власного капіталу і залучила додаткові 23 мільярди доларів США, які були інвестовані у 3 143 компанії у понад 140 країнах, що розвиваються. В Україні IFC працює з 1993 року, надаючи інвестиції та здійснюючи проекти технічної допомоги. Прямі інвестиції IFC у підприємства України сьогодні складають близько 200 мільйонів доларів США.

Асоціація українських банків (АУБ) створена в 1990 році як всеукраїнська недержавна, незалежна, добровільна, некомерційна організація. АУБ об’єднує діючі в Україні комерційні банки та представляє їх системні інтереси у відносинах з Національним банком, Верховною Радою, Адміністрацією Президента, Кабінетом Міністрів, Державною податковою адміністрацією, Верховним судом України, іншими державними та недержавними установами та організаціями. Призначення АУБ полягає у сприянні розвитку банківської системи України.

Членами АУБ є 123 з поміж 164 діючих в Україні комерційних банків. Також до складу АУБ входить шість регіональних банківських союзів: Дніпропетровський, Харківський, Кримський, Київський, Одеський та Асоціація банків Львівщини. Окрім цього до складу АУБ входять Міжнародний інститут фінансів, Українська міжбанківська валютна біржа, Українська фінансово-банківська школа тощо.

Інтернет-сайт АУБ:www.aub.com.ua

  створена в 1990 році як всеукраїнська недержавна, незалежна, добровільна, некомерційна організація. АУБ об’єднує діючі в Україні комерційні банки та представляє їх системні інтереси у відносинах з Національним банком, Верховною Радою, Адміністрацією Президента, Кабінетом Міністрів, Державною податковою адміністрацією, Верховним судом України, іншими державними та недержавними установами та організаціями. Призначення АУБ полягає у сприянні розвитку банківської системи України.

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119442.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua