Закон щодо відкликання депутатів місцевих рад

17 мар, 10:35

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує парламенту доопрацювати проект закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо відкликання депутатів місцевих рад)

Законопроектом передбачається визнавати голосування про відкликання депутата місцевої ради дійсним лише у тому випадку, коли в ньому взяло участь понад половину кількості виборців, які внесені у списки для голосування.

Пропонується поєднати захист прав депутатів місцевих рад та тієї частини виборців, яка невдоволена їхньою діяльністю, захистити місцеві бюджети від надмірних витрат, усунути наявні суперечності у законодавстві про статус депутатів місцевих рад.

Члени Комітету не підтримали, зокрема, положення про можливість звільнення з роботи з ініціативи власника або уповноваженого органу, виключення з навчального закладу депутата місцевої ради тільки за умови попередньої згоди відповідної ради. Перевірка законності звільнення громадян з роботи або виключення з навчального закладу, наголосили народні депутати, є компетенцією судових, а не адміністративних органів.

Законопроектом уточнюється порядок дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад з інших підстав ніж відкликання виборцями. Зокрема, передбачається факт вступу депутата на посаду, не сумісну з виконанням депутатських повноважень, встановлювати не інтуїтивно, а в судовому порядку.

Передбачається для депутатів, які працюють у місцевих радах на постійній основі, право працювати і у власному індивідуальному селянському (фермерському) господарстві та одержувати від цього прибуток.

На засіданні Комітету наголошувалося, що покладена на місцеві ради функція контролю за депутатською діяльністю, повинна здійснюватись ними більш ефективно, ніж окремими виборцями, хоча б у зв´язку з більшою поінформованістю про діяльність кожного депутата.

На думку членів Комітету, запропоновані зміни передбачають покласти на територіальні виборчі комісії функцію прийняття рішення про дострокове припинення повноважень депутата місцевої ради у тих випадках, коли, за чинним законодавством, повноваження депутата припиняються "автоматично" (без прийняття відповідного рішення ради), з моменту настання певних обставин (відкликання депутата виборцями, припинення його громадянства або виїзду на постійне місце проживання за межі України, смерті та інш.).

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119416.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua