Закон "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру"

21 мар, 11:56

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту відхилити проекти законів про внесення змін до Закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру"

Зокрема, депутатським законопроектом пропонується викласти у новій редакції частину одинадцяту статті 3 закону, передбачивши, що виробництво цукру в Україні з імпортної сировини має допускатися за умови, що зазначена сировина ввозиться на національну територію у період з 1 березня до 1 липня поточного року в обсязі, що не перевищує 250000 тон та реалізується на аукціонах у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Відповідно до чинної редакції закону, виробництво цукру в Україні з імпортної сировини допускається виключно за умови подальшого вивезення готової продукції у повному обсязі за межі України у терміни, передбачені національним законодавством.

Урядовий проект закону пропонує вилучити із закону поняття квот "В" (квота поставки цукру за міжнародними договорами) та "С" (квота для реалізації цукру власниками виключно за межами), оскільки вони не знайшли свого практичного застосування зважаючи на те, що вітчизняне виробництво цукру в останні роки не забезпечувало внутрішнього споживання.

Крім того, передбачається скасування положення щодо обов´язкового вивозу цукру, виробленого з імпортованої сировини, як такого, що обмежує діяльність та заінтересованість вітчизняних підприємств в нарощуванні виробництва та експорту цукру.

На думку членів Комітету, основною метою квотування (квоти "А" "В" та "С") є стабільне забезпечення населення держави цукром та регулювання обсягів його поставки на внутрішній і зовнішні ринки. Встановлення квот з поставки цукру дозволяє вітчизняним підприємствам планувати обсяги виробництва та вести прогнозовано власну фінансово-господарську діяльність.

Немає жодної країни в світі, де держава не приймала б участі в регулюванні внутрішнього ринку цукру і не була відпрацьована державна політика по відношенню до цукрової промисловості, - наголошувалося на засіданні Комітету.

Запропоновані зміни, вважають народні депутати, призведуть до втрати експортного потенціалу бурякоцукрової галузі, скорочення виробничих потужностей та робочих місць.

Крім того, висловлювалась думка, що вимога деяких країн членів СОТ щодо відміни обов´язкового вивозу цукру, виробленого із імпортного цукру-сирцю з тростини, не відповідає діючому міжнародному законодавству, оскільки цукор-сирець з тростини не є товаром безпосереднього споживання (без додаткової технічної переробки, доробки) та поставки його на внутрішній ринок.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119209.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua