Президент повернув до ВР низку законів

22 мар, 09:53

Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про управління об\'єктами державної власності», прийнятий парламентом 21 лютого 2006 року.

На думку Глави держави, окремі положення закону не відповідають Конституції України, Цивільному кодексу та деяким іншим законам України.

Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме міністр економіки Арсеній Яценюк.

Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про волонтерський рух», прийнятий парламентом 23 лютого 2006 року.

На думку Глави держави, реалізація положень Закону не забезпечить розвиток волонтерської діяльності в Україні як важливого чинника формування громадянського суспільства та соціальної держави, а може призвести лише до створення додаткових перепон для такої діяльності. Також слід зауважити, що до Президента України надійшли численні звернення від дослідницьких центрів, громадських, благодійних та інших організацій з проханням не допустити введення в дію цього Закону у зв\'язку з його недосконалістю та невідповідністю міжнародно визнаним принципам волонтерського руху.

Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме заступник міністра юстиції Лідія Горбунова.

Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження», прийнятий парламентом 23 лютого 2006 року.

Глава держави зазначає, що в Законі, всупереч статті 27 Бюджетного кодексу України, не передбачено джерел для покриття видатків на реалізацію його положень. Це, на думку Президента, може призвести до розбалансування бюджету, що не відповідає проголошеному статтею 95 Конституції України принципу щодо прагнення держави до збалансованості бюджету, та недофінансування інших соціальних програм.

Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме перший заступник міністра фінансів Віктор Кальник.

Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо компенсації населенню 30-кілометрової зони ризику за розміщення атомних електростанцій», прийнятий парламентом 23 лютого 2006 року.

Президент жодним чином не заперечує поліпшення умов соціально-економічного забезпечення населення територій, на яких розміщуються підприємства по видобуванню уранових руд, ядерні установки, об\'єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, проте звертає увагу на те, що надання пропонованих цим Законом преференцій одним споживачам електроенергії за рахунок інших суперечитиме статтям 21 та 24 Конституції України, якими гарантовано рівність конституційних прав громадян та неможливість надання привілеїв за ознаками місця проживання.

Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме заступник міністра палива та енергетики Сергій Тітенко.

Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Закону України «Про аудиторську діяльність», прийнятий парламентом 23 лютого 2006 року.

На думку Глави держави, пропоноване Законом запровадження обов\'язкового аудиту для головних розпорядників бюджетних коштів додатково потребуватиме значних витрат бюджетних коштів на оплату роботи аудиторів, створить складнощі щодо здійснення аудиторської діяльності відповідними державними органами, уповноваженими законами України на здійснення державного фінансового контролю, зокрема державною контрольно-ревізійною службою та Рахунковою палатою.

Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме перший заступник міністра фінансів Віктор Кальник.

Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про місто-герой Севастополь», прийнятий парламентом 23 лютого 2006 року після повторного розгляду з пропозиціями Президента України (вперше Закон було прийнято 23 червня 2005 року, вдруге – 3 листопада 2005 року, втретє – 22 грудня 2005 року).

На думку Глави держави, положення цього Закону не відповідають Конституції України. При цьому Президент вважає за необхідне знову висловити сподівання, що Верховна Рада України з належною увагою розгляне обгрунтування необхідності відхилення прийнятого Закону і підтримає вже висловлену раніше пропозицію щодо розроблення за участю народних депутатів України, представників заінтересованих парламентських комітетів, центральних органів виконавчої влади, Севастопольської міської ради, провідних учених нового узгодженого законопроекту з цього питання.

Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме заступник міністра юстиції Лідія Горбунова.

Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про дитяче харчування», прийнятий парламентом 23 лютого 2006 року.

Цим Законом встановлюється, що з 1 січня 2007 року за рахунок Держбюджету безкоштовно забезпечуватимуться дитячим харчуванням грудні діти, а також діти раннього віку, які народилися і проживають на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та діти раннього віку з малозабезпечених сімей.

На думку Президента, така державна турбота про дітей безперечно заслуговує на підтримку. Водночас всупереч вимогам Бюджетного кодексу Закон не містить пропозицій щодо джерел покриття видатків, необхідних для реалізації зазначених положень (за прогнозними розрахунками Мінфіну, такі видатки становитимуть близько 800 млн. гривень). Оскільки ці додаткові видатки не забезпечено наявними фінансовими ресурсами держави, діти, про яких ідеться в Законі, відповідного соціального захисту з 1 січня 2007 року не одержать.

Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме перший заступник міністра фінансів Віктор Кальник.

"Офіційне представництво"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119135.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua