Закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

22 мар, 10:15

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту за результатами розгляду у першому читанні відхилити проект закону про внесення змін до статті 24 Закону України "Про загальнообов\'язкове державне пенсійне страхування" (щодо врахування шкідливих умов праці при обчисленні страхового стажу), поданий народними депутатами В.Рибаком, М.Кругловим

Законопроектом пропонується до страхового стажу для призначення пенсії додатково зараховувати по одному місяцю за кожний повний місяць стажу роботи, до набрання чинності цим Законом, на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів, зайнятість на яких давала право на пенсію на пільгових умовах.

За нормами статті 24 Закону "Про загальнообов\'язкове державне пенсійне страхування" страховий стаж враховується в одинарному розмірі. При цьому періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

За законодавством (стаття 19 Закону "Про пенсійне забезпечення"), що діяло до 1 січня 2004 року, за кожний повний рік роботи за списком №1 пенсія додатково збільшувалася на 1 процент заробітку, і відповідно зазначене положення збережено при обчисленні розміру пенсії за віком за Законом "Про загальнообов\'язкове державне пенсійне страхування".

Законодавство, що діяло до 1 січня 2004 року, не передбачало будь-які пільги по обчисленню стажу або розміру пенсії за віком за роботу за списком №2.

Впорядкування пенсійних пільг працівників у зв\'язку з умовами їх праці передбачається шляхом поступового перенесення фінансування цих пільг на роботодавця та створення професійних пенсійних систем. При цьому держава гарантує збереження набутих пенсійних прав та надання права дострокового виходу на пенсію працівникам, зайнятим на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці.

Комітет зазначив, що встановлення нових пільг при обчисленні стажу роботи не відповідає загальним принципам здійснення пенсійного страхування, призведе до нерівних умов щодо отримання пенсійних виплат застрахованими особами і в умовах нинішнього дефіциту бюджету Пенсійного фонду (7,3 млрд. гривень) є неприйнятним. Такі пільги можуть встановлюватися за рахунок інших джерел фінансування коштів державного бюджету, підприємств і організацій, тощо. А суттєве розширення кола осіб, що мають право на пільгове обчислення стажу, вимагає вирішення питання щодо фінансування додаткових витрат.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119128.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua