За державні кошти в Україні будуть закупатися виключно якісні та безпечні ліки

22 мар, 15:03

За державні кошти в Україні будуть закупатися виключно якісні та безпечні ліки, зазначила сьогодні під час вручення світовим виробникам лікарських засобів сертифікатів відповідності GMP Інна Демченко – перший заступник голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ України.
Одне з основних завдань держави в галузі охорони здоров’я — створення умов для забезпечення населення безпечними та якісними лікарськими засобами. Діяльність МОЗ спрямовано на контроль за якістю лікарських засобів з моменту виробництва до їх споживання.

Інна Демченко підкреслила, що однією з основних засад діяльності у цьому напрямку є перехід вітчизняних виробників на стандарти роботи за належною виробничою практикою (GMP) та контроль з боку держави за ввезенням на територію України ліків, виготовлених іноземними виробниками відповідно цим стандартам.

На сьогоднішній день затверджено оновлений Перелік лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров`я, які повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів. У цей документ лікарські засоби внесено за міжнародними непатентованими назвами.

Для запобігання закупівлі за бюджетні кошти дешевих але неякісних або фальсифікованих лікарських засобів Міністерством охорони здоров’я розроблено, а Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 06.03.2006 № 252 «Про затвердження Порядку використання у 2006 році коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання централізованих заходів і програм з охорони здоров`я» (далі-Постанова).

Постановою визначено, що у разі закупівлі лікарських засобів іноземного виробництва за бюджетні кошти, однією з вимог є наявність копії сертифіката відповідності вимогам GMP підприємства, виданого або визнаного Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ України.

Сьогодні у Міністерстві охорони здоров’я України були вручені сертифікати відповідності GMP представникам провідних іноземних фармацевтичних компаній: Пфайзер, Яманучі Юроп Б.В., Шерінг АГ, Гродзинський фармацевтичний завод «Польфа», АЙВЕКС Фармасьютікалз, ЕБЕВЕ Фарм, Берлін-Хемі АГ, Менаріні Груп, Космо S.p.A, Янсен Фармацевтика Н.В., Янсен Сілаг АГ, Інститут Гріфолс, ЗС «Польфарма» С.А., Хіноїн завод хімічних та фармацевтичних продуктів.

Представники фармацевтичних фірм у своїх виступах окремо зазначали, що в Україні йде активний розвиток регуляторної бази, яка відповідає діючим нормам у країнах ЄС та стимулює розвиток бізнесу, фармацевтичному тощо.

"Урядовий портал"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119080.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua