Закон щодо своєчасної виплати заробітної плати

23 мар, 10:10

У Верховній Раді України зареєстровано проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо своєчасної виплати заробітної плати, поданий Кабінетом Міністрів України

Розробка законопроекту обумовлена необхідністю правового забезпечення права громадян на своєчасне одержання винагороди за працю, передбаченого статтею 43 Конституції України.

Чинний закон встановлює першочерговість виплати заробітної плати. Незважаючи на це, масовими є факти, коли за наявної заборгованості із заробітної плати підприємствами здійснюються інші платежі. Більш як 50 відсотків від усіх виявлених порушень законодавства про працю припадає на несвоєчасну виплату підприємствами заробітної плати.

Таким чином трудове законодавство потребує запровадження дієвого правового механізму його реалізації.

Законопроектом пропонується посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати та встановити таку відповідальність за порушення першочерговості її виплати.

Також, пропонується посилити адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб органів спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з державного нагляду за додержанням законодавства про працю щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов\'язкове державне соціальне страхування або створення перешкод для діяльності цих органів.

Передбачається внести зміни до Закону України "Про колективні договори і угоди", за допомогою яких виплата заробітної плати та інших видів трудових виплат в колективному договорі буде визначатися в першочерговому порядку.

Також пропонується внести зміни до статті 175 Кримінального кодексу України, передбачивши збільшення суми штрафних санкцій, у випадку безпідставної невиплати заробітної плати. Законопроектом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Збільшуються суми штрафних санкцій за порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплату її не в першочерговому порядку та не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю та загальнообов\'язкове державне соціальне страхування. Посилюються штрафні санкції за невиконання законних вимог посадових осіб органів спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з державного нагляду за додержанням законодавства про працю щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов\'язкове державне соціальне страхування або створення перешкод для діяльності цих органів.

Пропонується також внести зміни до ст.46 Господарського кодексу України, якими підприємці, при укладанні трудового договору (контракту, угоди), зобов\'язуються забезпечувати своєчасну оплату праці в першочерговому порядку.

Запропоновані зміни дозволять ефективніше впливати на процес погашення заборгованості із заробітної плати, посилять відповідальність посадових осіб за порушення трудового законодавства, забезпечать реалізацію конституційного права громадян на своєчасне та повне одержання винагороди за працю.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/119038.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua