Міністерстві юстиції за зміцнення демократії та утвердження верховенства права

23 мар, 14:36

22 березня 2006 року у Міністерстві юстиції України відбулося шосте пленарне засідання Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права.

На засіданні розглядалися та були остаточно схвалені два документи: Концепція удосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів та Концепція формування системи безоплатної правової допомоги в Україні.

З приводу підготовки Концепції удосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів відбулося три засідання Комісії. На четвертому пленарному засіданні Комісія попередньо схвалила Концепцію. На п`ятому пленарному засіданні (14 лютого 2006 року) за участю Президента України Комісія також схвалила Концепцію та прийняла Рішення надіслати її до Ради Європи для експертизи, а також у Верховний Суд України, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України, апеляційні та місцеві суди для доопрацювання.

На адресу Комісії від судів загальної юрисдикції, інших установ судової влади, а також об`єднань суддів надійшло 62 відповіді з пропозиціями та зауваженнями щодо Концепції. Серед них, зокрема, пропозиції від Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України. В свою чергу, надійшло 16 пропозицій від апеляційних судів загальної юрисдикції, 19 - від місцевих судів, 10 – від апеляційних господарських судів, 11 - від обласних господарських судів, а також надійшли пропозиції від Ради суддів військових судів, Кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Одеського апеляційного округу та Всеукраїнської незалежної суддівської асоціації. Всі пропозиції та зауваження стосовно удосконалення Концепції були розглянуті на засіданні Комісії.

Концепція удосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів в цілому отримала схвальну оцінку. Позитивний експертний висновок був наданий і Джакомо Оберто -Суддею суду міста Турін (Італія), Заступником генерального секретаря Міжнародної асоціації суддів.

У процесі обговорення Концепції Комісія встановила, що вказаний документ цілком вписується в правові рамки Конституції України, яка жодним чином не впливає на його реалізацію. Концепція розрахована на довгострокову перспективу.

На своєму засіданні Комісія також розглянула Концепцію формування безоплатної правової допомоги в Україні, яка спрямована на реалізацію права людини на доступ до правосуддя відповідно до Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

Концепція обумовлює загальні принципи формування і функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні, зокрема:

- встановлює критерії доступу особи до безоплатної правової допомоги;

- створює умови для добровільної та ініціативної участі в наданні безоплатної правової допомоги представників юридичної професії;

- пропонує нові підходи до формування бюджетного забезпечення системи;

- визначає принципи організації управління системою.

У Концепції передбачена поетапна реалізація системних заходів щодо формування системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Наразі Комісія надсилає обидві Концепції Президенту України для затвердження їх відповідними Указами.

"ДМСУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118998.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua