Рада прийняла проект закону Чорнобильського кодексу України

24 мар, 12:06

Проект Кодексу спрямований на комплексне врегулювання проблем, пов\'язаних з подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи, їх мінімізацією.

Аналіз ситуації, що склалася на сьогодні, свідчить про необхідність пошуку нових шляхів подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і захисту постраждалого населення, вважає народний депутат.

Автор врахував пропозиції учасників останніх парламентських слухань, присвячених чорнобильській трагедії, у яких також наголошувалося на необхідності переходу до нової фази подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - фази відновлення та розвитку, комплексному підході, який би враховував потреби та інтереси постраждалих людей, територій та суспільства в цілому.

На думку автора, оптимізація цього процесу можлива шляхом прийняття універсального комплексного акту - Кодексу законів про подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Кодекс визначає основні засади екологічної політики держави щодо населення та територій, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Він передбачає правові механізми захисту населення та територій від іонізуючого випромінювання, встановлює механізми захисту персоналу ядерних установок, врегульовує питання екологічного та соціального розвитку територій та забезпечення населення.

Проект запроваджує систему соціальних заходів, заходів з охорони здоров\'я, диспансеризації постраждалого населення, економічної підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей, жінок, як тих, що проживають на забруднених територіях, так і тих, як були переселені переселені з них.

Проектом передбачені організаційно-правові основи проведення обов\'язкової диспансеризації населення та ведення Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

В розділі, спрямованому на врегулювання питань екологічної безпеки, введені положення про виконання програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об\'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Крім того, проектом передбачено неухильне виконання вимог міжнародного законодавства щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, встановлена система жорсткого контролю за виконанням норм чорнобильського законодавства, система відповідальності за його невиконання або неналежне виконання, а також механізми відшкодування як матеріальної так і моральної шкоди постраждалим від екологічних катастроф тощо.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118943.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua