Комітет схвалив звіт за період роботи четвертого скликання

24 мар, 17:01

Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій схвалив звіт за період роботи четвертого скликання

За період четвертого скликання відбулося 109 засідань. Комітет було визначено провідним щодо близько 600 законопроектів. Верховною Радою України розглянуто з попереднім висновком Комітету 400 проекти законів та 81 проект постанов, з них в цілому прийнято як закон - 109, що складає майже 10 відсотків від загальної кількості законів, прийнятих Верховною Радою протягом четвертого скликання, та 45 постанов, які носять нормативний характер.

До здобутків Комітету було віднесено остаточне прийняття Верховною Радою України цілісних законів, зокрема, таких як: Митний кодекс України, "Про фінансовий лізинг", "Про кооперацію", "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм" (нова редакція), "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" тощо.

Голова Комітету Станіслав Гуренко наголосив, що приведення Митного кодексу до вимог системи угод ГАТТ/СОТ було також однією з умов у зв\'язку з майбутнім вступом України до Всесвітньої Торгової Організації і приєднанням до системи ГАТТ. З цією метою у кодексі, наприклад, затверджена норма про застосування рівнозначних митних процедур незалежно від країни — власника товарів і транспортних засобів, а також від країни, з якої або в яку прибувають ці товари і засоби, за винятком випадків, передбачених міжнародними актами про застосування санкцій до окремих країн.

Спрямованість кодексу на демократизацію митного законодавства визначила конкретизацію і деталізацію всіх аспектів митного контролю, митного оформлення товарів і вантажів громадян і підприємств, установ, організацій усіх форм власності, декларування товарів і вантажів, розслідування пов\'язаних із цим правопорушень.

Необхідність прийняття Закону "Про фінансовий лізинг" була викликана тим, що практика застосування Закону "Про лізинг", який був прийнятий у 1997 році, а також аналіз стану лізингових відносин в Україні показали, що надто жорсткі умови здійснення лізингу, встановлені законом, відсутність реальних податкових заохочень роблять лізинг надто непривабливим для потенційних лізингодавців.

Закон "Про кооперацію" визначає загальні засади функціонування кооперації в Україні як єдиної системи кооперативних організацій, створених з метою задоволення економічних соціальних та інших потреб своїх членів.

Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", підкреслив С.Гуренко, передбачено Створення в Україні системи державної реєстрації прав на нерухоме майно, що має сприяти реалізації передбачених Конституцією України гарантій речових прав фізичних та юридичних осіб на нерухоме майно, їх захисту, розвитку економіки, інвестиційній активності, унеможливленню приховування доходів, збільшенню додаткових надходжень до бюджету.

Закон "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" визначає правовий режим регулювання обтяжень рухомого майна, встановлених з метою забезпечення виконання зобов\'язань, а також правовий режим виникнення, оприлюднення та реалізації інших прав юридичних і фізичних осіб стосовно рухомого майна.

Закон України "Про сертифіковані товарні склади та прості і подвійні складські свідоцтва" регулює правовідносини, пов´язані з оформленням, видачею, погашенням простих і подвійних складських свідоцтв, визначає порядок їх реєстрації та спрямований на створення правових, економічних, організаційних умов функціонування цих документів під час зберігання товарів на товарних складах. Використання складських свідоцтв має сприяти суттєвому розширенню ринку кредитування реального сектору економіки України, передусім, аграрної галузі.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118909.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua