Процес ліцензування енергоблоку №4 Рівненської АЕС вийшов на фінішну пряму

27 мар, 15:00

Найближчим часом завершується етап життєвого циклу введення в експлуатацію енергоблоку № 4 Рівненської АЕС. У зв’язку з цим, комісією Державного комітету ядерного регулювання України за участю експертів Європейського Союзу та Державного науково -технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки України, з 20 по 25 березня 2006 р. на майданчику Рівненської АЕС проведено чергове інспекційне обстеження 4-го енергоблоку Рівненської АЕС. Метою вказаного інспекційного обстеження була перевірка готовності експлуатуючої організації НАЕК «Енергоатом» щодо отримання ліцензії на експлуатацію 4-го енергоблоку Рівненської АЕС.

На даний момент робота вказаного енергоблоку планово зупинена, системи та обладнання знаходяться у першому планово-попереджувальному ремонті (ППР), в ході якого проводяться планові ремонтні та регламентні роботи, здійснюється 100% контроль зварних з’єднань обладнання та трубопроводів реакторного відділення, корегується експлуатаційна та технічна документація. Також проводяться роботи з модернізації та підвищення безпеки, виконання яких передбачено виключно на непрацюючому енергоблоці.

Це комплексне інспекційне обстеження є 25-м з моменту поновлення будівництва 4-го енергоблоку РАЕС та, по суті, вирішальним для прийняття рішення Колегією Держатомрегулювання України стосовно надання ліцензії НАЕК „Енергоатом” щодо його експлуатації.

Необхідно підкреслити, що особливістю процесу ліцензування добудованих у 2004 році енергоблоків №4 РАЕС та №2 ХАЕС є перевірка не тільки дотримання встановлених вимог ядерного законодавства України. Додатковою вимогою є виконання погоджених з НАЕК „Енергоатом” заходів щодо підвищення безпеки до рівня, що є порівняним з рівнем безпеки енергоблоків АЕС країн Європейського Союзу.

Оцінку виконання вищевказаних заходів, в тому числі - стан готовності остаточного звіту з аналізу безпеки (ОЗАБ) енергоблоку №4 РАЕС, оцінювали експерти країн Європейського Союзу з розвинутою атомною енергетикою: Р. Янке та С. Бенісон (ФРН), Й. Хелске (Фінляндія), М. Маріс (Бельгія), І. Ждарек (Чехія), Н. Тріко та К. Майораль (Франція), Р. Джексон (Велика Британія), які діяли у рамках реалізації діючих проектів TACIS.

За попередніми висновками можна констатувати, що умови ліцензії Держатомрегулювання на етап життєвого циклу АЕС «введення в експлуатацію енергоблоку № 4 Рівненської АЕС» є виконаними або знаходяться на завершальному етапі. За результатами перевірки з 18 заходів з підвищення безпеки, що підлягають виконанню до кінця ППР, виконано у повному обсязі 9. Останні 9 знаходяться на високому рівні виконання, та є певність, що відповідні звітні документи будуть надані до Держатомрегулювання до розгляду цього ліцензійного питання на наступній Колегії.

За результатами комплексного інспекційного обстеження 4-го енергоблоку Рівненської АЕС складено попередній акт, висновки якого оголошені 24 березня на підсумковій зустрічі з адміністрацією Дирекції НАЕК „Енергоатом”, ВП РАЕС та за участю депутатів міської Ради м. Кузнецовська. Попередні висновки в цілому є позитивними.

Відповідно до встановленого порядку, акт інспекційного обстеження буде доопрацьований комісією та офіційно наданий до НАЕК „Енергоатом” протягом 2-х наступних тижнів.

"Урядовий портал"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118819.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua