Закон України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям"

30 мар, 10:47

Комітетом з питань соціальної політики та праці за період роботи Верховної Ради України четвертого скликання підготовлено до розгляду 347 законопроектів з питань соціального захисту, охорони праці, заробітної плати, повернення втрачених громадянами заощаджень

53 з них були прийняті як Закони України і 70 як постанови Верховної Ради.

Серед прийнятих закони про затвердження прожиткового мінімуму на кожен рік, які дали можливість значно збільшити кількість громадян, які мають право отримувати субсидії від держави.

Прийняті за поданням Комітету зміни до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім\'ям" дали можливість для кожної дитини в багатодітній сім\'ї, в якій виховується троє і більше дітей віком до 16, а якщо навчається до 18 років, збільшити рівень забезпечення прожиткового мінімуму на 20 відсотків.

Прийнято також закони України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей", "Про захист прав споживачів", низка законів про внесення змін та доповнень до чинного законодавства України, що поліпшують соціальний захист громадян. Це, зокрема, закони про внесення змін до чинного законодавства щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати (незалежно від здійснення інших платежів та їх черговості), про охорону праці, стосовно відпусток (про право одиноких жінок, які виховують дитину без батька на щорічну додаткову оплачувану відпустку), про загальнообов\'язкове державне соціальне страхування у зв\'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, про збільшення розміру державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім\'ям.

Велика увага у Комітеті приділялася розробці та підготовці до розгляду проекту Трудового кодексу України. До Комітету надійшло два проекти, подані народним депутатом В.Коновалюком та Кабінетом Міністрів. Комітет запропонував і Верховна Рада України погодилась опрацьовувати урядовий проект. В сесійній залі проект був розглянутий і схвалений у першому читанні 11 грудня 2003 року. Після цього від суб\'єктів законодавчого права надійшло майже три тисячі поправок. Робоча група, створена Комітетом для їх опрацювання, до складу якої увійшли народні депутати разом з соціальними партнерами фахівцями урядових структур, представниками профспілок і роботодавців, розглянула всі пропозиції і зауваження законодавців, державних і громадських організацій, окремих підприємців. Комітетом було запропоновано прийняти проект Кодексу у другому читанні, а розгляд статей 31, 41 і глав I, ІУ УП книги третьої та книгу шосту, які викликали найбільшу кількість зауважень у соціальних партнерів, перенести на розгляд у третьому читанні.

Верховна Рада 19 травня 2005 року не погодилась з такою пропозицією і проект був повернутий на доопрацювання на повторне друге читання.

Комітет пропонує перереєструвати проект Трудового кодексу України та внести в другому читанні на розгляд Верховної Ради України п\'ятого скликання.

Не менш важливим в роботі Комітету була розробка законопроектів про повернення втрачених заощаджень громадян в колишньому Ощадбанку СРСР та страхових внесків в колишніх установах Укрдержстраху. Народними депутатами з цього питання підготовлено близько 30 законопроектів. На прийняті парламентом закони Президент України наклав вето.

Комітет вважає з цього приводу, що ігнорування вирішення вимог громадян щодо прискорення повернення грошових заощаджень не тільки не додає авторитету нашій державі, а й негативно впливає на результати оцінки міжнародною спільнотою розв\'язання Україною соціальних проблем.

В порядку здіснення парламентського контролю Комітетом заслухано 16 питань, зокрема: інформація Кабінету Міністрів про стан виконання Закону України "Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік" та рекомендацій учасників Круглого столу від 17 вересня 2002 року до питання щодо заборгованості із заробітної плати та заходів по недопущенню заборгованості по заробітній платі у виробничій сфері. Були заслухані також інформації Міністерства внутрішніх справ, Міністерства України у справах сім\'ї, дітей та молоді про стан виконання Постанови Верховної Ради "Про рекомендації парламентських слухань "Про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей і шляхи її подолання".

За ініціативою Комітету проведено День Уряду "Про заходи Кабінету Міністрів України щодо реалізації Стратегії подолання бідності в Україні". Разом з іншими комітетами Комітет з питань соціальної політики брав участь в організації та проведенні ще 8 Днів Уряду.

Проведено 3 парламентських слухань, на яких розглянуто питання: "Про державну політику в галузі повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян. Стан відновлення та перспективи"; "Про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей і шляхи її подолання", "Соціальне страхування та соціальне забезпечення в Україні: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку".

У Комітеті практикувалось проведення комітетських слухань, на яких обговорено питання: "Проблеми та перспективи запровадження єдиного соціального внеску в Україні", "Питання оплати праці працівників окремих галузей бюджетної сфери на основі Єдиної тарифної сітки", "Про стан промислової безпеки в Україні у світлі вимог Закону України "Про охорону праці".

Комітетом проведено 6 Круглих столів, у ході яких всебічно обговорено проект Трудового Кодексу України, законопроект про внесення змін до Закону України "Про захист прав споживачів", питання: "Соціальні та економічні параметри середнього класу в Україні"; "Впровадження законів України "Про загальнообов\'язкове державне соціальне страхування відповідно до вимог Конституції України"; "Про критичний фінансовий стан Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань"; "Реформування системи соціальної допомоги шляхом запровадження в Україні єдиної технології прийому громадян за одним зверненням".

З актуальних питань Комітет проводив спільні засідання. Зокрема, на спільному засіданні комітетів з питань соціальної політики та праці і у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів обговорено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо соціального захисту інвалідів). На засіданні Комітету спільно з колегією Київської міськдержадміністрації обговорено досвід м.Києва у вирішенні питань соціального захисту малозабезпечених сімей з дітьми, соціального обслуговування одиноких громадян і соціальної допомоги бездомним.

За звітний період до секретаріату Комітету надійшло 6098 листів, звернень, скарг та пропозицій від юридичних осіб та громадян. Найчастіше у листах порушувалися питання нарахування пенсій, погашення втрачених заощаджень, несвоєчасної виплати зарплати, регресу та порушення питань соцстраху, невиплати субсидій, порушення правил охорони праці, невирішення житлово-побутових питань, порушення прав споживачів, незадовільний відпочинок дорослих і дітей тощо.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118591.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua