Між Одесою та Індією: відновлюються економічні зв`язкі

30 мар, 13:05

На початку зустрічі новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Індія в Україні Дебабрата Саха з виконувачем обов`язки голови Одеської облдержадміністрації Борисом Звягінцевим, котра пройшла 28 березня, обидві сторони з доброю ностальгією згадали ті ще недавні часи, коли потужно працювала морська лінія Одеса – Калькутта – Мадрас – Бомбей, а в Одесі знаходилося Генеральне Консульство Індії.

“Тоді Одеса відігравала дуже важливу роль в економічному житті моєї країни”, - підкреслив дипломат.

Та й сьогодні, на його думку, стратегічне значення портів так званої Великої Одеси важко переоцінити. Вони стали могутньою транзитною та експортно- імпортною базою не лише України, а й усієї Південно-Східної Європи.

“І починаючи з 2001-го року, знову почали входити в поле зору інтересів індійських ділових кіл”, - сказав, продовжуючи розмову Борис Звягінцев.

Далі він навів кілька фактів. Торік, наприклад, товарообіг між Одещиною та індійськими регіонами склав 80 мільйонів доларів, що майже вдвічі більше, ніж у 2004 році.

Завдяки експорту продукції Одеського припортового заводу, а також підприємств машинобудівної галузі, торік у торговельних операціях область одержала позитивне сальдо. Сьогодні у Причорномор`ї працюють 5 спільних українсько-індійських підприємств зі вкладеними 6-ма мільйонами доларів капіталу індійських бізнесменів.

“Так що поле для інвестицій вельми привабливе і благодатне”, - констатував Борис Звягінцев, запросивши при цьому і пана посла, і представників ділових кіл його країни взяти участь у третьому Міжнародному форумі інвестицій та інновацій, що пройде в Одесі 1-3 червня поточного року.

Тим паче, що підґрунтя для активізації взаємовигідних економічних стосунків створено під час недавнього візиту в Україну Президента Індії, у ході котрого було підписано ряд документів і створено спільну робочу групу.

“Нас, зокрема, цікавлять ваші відлагоджені і надійні технологічні лінії з переробки продукції агропромислового комплексу”, - зазначив Борис Звягінцев.

Прийнявши запрошення і подякувавши, Дебабрат Саха пообіцяв визначитися з групою потрібних для нашого регіону ділових людей та, по можливості, приїхати на форум. Принаймні посприяти їх приїзду. А ще Надзвичайний і Повноважний Посол сказав, що він, прибувши в Україну, був приємно здивований тим, наскільки добре тут люди знають культуру його батьківщини: музику, танці, літературу, кінематограф. І, користуючись тим, що нинішній рік, за рішенням Президентів двох країн, оголошено роком Індії в Україні та України в Індії, він докладе максимум зусиль, аби ще ближче ознайомити одеситів з різними видами мистецтв його великого та самобутнього народу.

"Урядовий портал"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118557.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua