Прийняття податкових законопроектів

31 мар, 14:31

Опрацювання податкових законопроектів як основи фіскальної політики держави займало значне місце у діяльності Комітету з питань фінансів і банківської діяльності впродовж четвертого скликання

Голова Комітету Сергій Буряк зазначив, що останніми роками склалася негативна практика змінювати податкове законодавство одночасно з підготовкою проекту Державного бюджету України. Неодноразово мало місце втручання Кабінету Міністрів України в податкове законодавство шляхом включення змін до податкових правових норм.

На думку членів Комітету, такий підхід, насамперед, є порушенням чинного податкового законодавства, тобто базових законів України "Про систему оподаткування", "Про порядок погашення зобов\'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" та спеціальних податкових законів по окремих видах податків, відповідно до яких зміна податкових законів по окремих видах податків і зборів (обов\'язкових платежів) не можуть запроваджуватися законом про Державний бюджет України на відповідний рік, встановлюватись або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування.

Комітет завжди наполягав, підкреслив С.Буряк, на вилученні податкових норм з тексту проекту про Державний бюджет України. Крім того, подібний підхід до питань оподаткування має й економічно негативну складову, насамперед у частині суттєвого ускладнення адміністрування та справляння податків, як для державних фіскальних органів, так і для платників податків.

Комітетом була опрацьована низка важливих законів України, які зменшують податкове навантаження на суб\'єктів господарювання усіх форм власності завдяки зменшенню ставок податків. Водночас, прийняті закони розширюють базу оподаткування. Це стосується, насамперед, законів "Про податок на доходи фізичних осіб", "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" тощо.

Важливим кроком у розвитку українського податкового законодавства було скасування значної частини податкових пільг з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість. Також були скасовані особливі умови оподаткування у спеціальних (вільних) економічних зонах та територіях пріоритетного розвитку.

Комітетом було розроблено, а Верховною Радою України прийнято один з системоутворюючих законів фіскального законодавства Закон "Про податок з доходів фізичних осіб". Для спрощення адміністрування податку з доходів фізичних осіб, законом уточнено редакцію норм чинного закону, згідно з якими визначаються особи, що є податковими агентами платника податку при нарахуванні (сплаті) на його користь доходів. Також був прийнятий Закон "Про внесення змін до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" щодо оподаткування спадщини", направлений на врегулювання оподаткування доходів від операцій з продажу нерухомого та рухомого майна, доходів, отримуваних від прийняття спадщини та від отримання подарунків, що суттєво вдосконалює норми чинного закону, відповідає принципу рівності при визначенні об´єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб, а також значно спрощує його адміністрування.

Протягом четвертого скликання значна увага приділялася також розвитку законодавства у банківській сфері. Зокрема, Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до статті 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність". Основною метою закону є законодавче врегулювання питання про надання банками України органам державної виконавчої служби на їх письмову вимогу інформації з питань виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) про стан рахунків (інформації щодо наявності рахунків та коштів на цих рахунках) конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб\'єкта підприємницької діяльності.

Комітет підготував Закон "Про іпотеку", основною метою якого є запровадження ефективного та прозорого правового механізму функціонування інституту іпотеки як особливого механізму забезпечення виконання зобов\'язань нерухомим майно, а також, сприянню подальшого розвитку кредитних відносин та встановлення більш чітких правових гарантій захисту прав кредиторів при здійсненні іпотечного кредитування. Законом вдосконалена існуюча правова база у сфері іпотеки, що відповідає прогресивним міжнародним стандартам, створені прозорі правила та належні фінансові інструменти, які дозволяють швидко й ефективно вводити у господарський обіг нерухоме майно для істотного збільшення обсягів і строків кредитування, що призводитиме до зниження вартості кредитних ресурсів та підвищення на цій основі темпів економічного зростання в цілому.

З метою удосконалення механізму вексельного обігу за участю фізичних осіб, попередження зловживань при операціях з векселями та ухилень від погашення векселів попередніми векселедержателями фізичними особами, Верховною Радою України прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про обіг векселів в Україні". Це, в свою чергу, позитивно вплине на підвищення ефективності регулювання в сфері вексельного обігу в Україні в цілому та підвищення довіри до векселя, як ефективного інструменту фінансового ринку.

Протягом четвертого скликання Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності проведено 98 засідань, в тому числі 4 виїзних, на яких було розглянуто 668 питань. Було проведено 51 конференцій, симпозіумів, семінарів, "круглих столів". Внесено на розгляд Верховної Ради України 439 проекти законів з попереднім висновком Комітету. Верховною Радою України прийнято 325 законодавчих акта, у тому числі 152 закони і 32 постанови Верховної Ради України.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118461.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua